La Casa de Aragón celebra el Pilar amb una missa i jotes

La Casa de Aragón de Gavà, Viladecans i Castelldefels ha celebrat el seu gran dia aquest 12 d’octubre. Com és tradició l’entitat regional s’ha mobilitzat per homenatjar la Mare de Déu del Pilar i van passejar, en processó, la imatge des de la seu a l’avinguda de Mas Sellarès fins a l’esglésiade Sant Pere on se li va fer una ofrena floral i, tot seguit es va oficiar una missa baturra.

Juan Ávila, vicepresident de la Casa de Aragón, precisa que “aquesta mena d’actes religiosos tampoc són habituals l’Aragó, sinó que més aviat se solen fer als pobles més petits i en ocasions especila com ara pef festes majors”

Després de la missa, però ja a l’Espai Maragall, es va fer el típic festival de jotes a càrrec del grup Añoranza i amb la intervenció dels cantaors Ana Santamaría i Alberto Remiro.

Actuació d’Añoranza

Ávila ha destacat que, “com que encara arrosseguem problemes relacionats amb la pandèmia, abans fèiem una paella popular però encara no ens atrevim a fer-la”. De totes maneres, “al mateix temps que hem eliminat coses també hem incorporat altres, i també hem incrementat la nostra col·laboració en aquestes dates amb centres aragonesos de fora de Gavà”.

Ávila destaca, entre aquestes novetats, la gimcana del dissabte 4 de novembre organitzada entre diverses Casas de Aragón i en la que tenen previst col·laborar. Es tracta d’una activitat organitzada pels més joves on competiran adults i petits dels centres de Sarrià (Barcelona), Badalona i El Prat. És “una activitat rotatòria que cada any es fa en una Casa de Aragón diferent”, i enguany toca fer-la al Centro Aragonés de Sarrià, al carrer Fontcoberta número 23 de Barcelona.

Tot plegat amb un objectiu molt clar: “Volem donar-nos a conèixer i sobretot volem mantenir la cultura d’Aragó i que arribi al màxim de gent possible, que la gent que no la coneix pugui veure-la”. Ávila, però, vol posar de manifest que “A Catalunya és una cultura molt arrelada perquè hi ha molts ciutadans aragonesos, de fet a tota Espanya hi ha només hi ha dues federacions, l’espanyola i la catalana, i de la cinquantena de Casas de Aragón que hi ha en tot el territori espanyol a Catalunya hi ha 26, la meitat del total”.

Ávila recorda que, “com que Catalunya i Aragó tenen contacte fronterer, potser per això molt emigrants han escollit Catalunya per instal·lar-s’hi. I de fet, el català no només es parla a molts pobles de la zona de la Franja, sinó que  s’ensenya a escoles de la Franja que estan dins d’Aragó, especialment a la part sud que toca amb Castelló”.