La ciutat viu intensament la festa de les Falles
La Cremà va culminar la festa

La Casa de València ha aconseguit, un any més, inundar la ciutat de festa i tradició amb les esperades Falles. La celebració, que ha tingut lloc aquest cap de setmana, va comptar amb un programa ampli d’activitats que va arrencar amb la “Cridà”, on els Soulmates van cantar el “Molt de Gavà” i la proclamació de Sofía Van Ergmond com a Fallera Major, i Sofía Molina com a Fallera Major Infantil.

Sofía Van Ergmond, Fallera Major, i Sofía Molina, Fallera Major Infantil.

La Falla, plantada a la plaça de Jaume Balmes va ser la gran protagonista d’aquesta tradició que ha complert 33 anys, i que en aquesta ocasió presentava tot un seguit de divertides figures al·lusives al context mundial com la guerra, la inflació o el canvi climàtic. El conjunt monumental dissenyat per 14è any pel mestre Paco Vizcaíno feia una alçada de més de 8 metres va tardar unes 6 hores en muntar-se i pocs minuts en convertir-se en cendra amb la Cremà final que va tenir lloc la nit d’aquest diumenge enmig d’una gran expectació.

El conjunt monumental dissenyat per 14è any pel mestre Paco Vizcaíno feia una alçada de més de 8 metres

El president de la Casa de València, Sergi Engli, va expressar “el profund orgull de veure que aquesta festa s’ha consolidat com un acte que la ciutadania de Gavà s’ha fet seu i cada any l’espera” i “la voluntat de seguir apostant per aquesta celebració, la qual no seria possible sense la implicació i feina incansable dels nostres socis i la col·laboració d’altres persones i entitats”. Justament per reconèixer aquest ajut, la casa regional va aprofitar l’acte institucional per lliurar els “Bunyols d’or”, guardons creats al 2019, i que en aquesta ocasió han estat per a mossèn Xavier Rivas, qui va manifestar “la disposició a donar suport a les associacions i al manteniment de les tradicions” i per a la Casa de Andalucía. La seva presidenta, Conchita Benjumea, es va mostra “molt emocionada de rebre un premi per part d’una entitat amb la qual sempre hem col·laborat estretament”, i va apostar per “estendre aquest esperit d’unió entre tot el teixit associatiu local, perquè junts serem més forts”.

L’alcaldessa Gemma Badia va destacar “la gran il·lusió amb què la ciutadania viu les Falles i l’esforç que fan tantes persones per tal que siguin possibles i cada vegada més imponents. Una festa considerada patrimoni cultural de la humanitat i que Gavà té l’honor i l’orgull de poder dir que és l’única ciutat de la Península Ibèrica, després de València, de cremar una falla”.

 

El programa es va completar amb la desfilada de Moros i Cristians amenitzada amb la música valenciana de la banda de l’Horta Sud de Paiporta i la participació de la Companyia General del Foc. També es va oficiar la missa en honor a la Mare de Déu dels Desemparats, es va gaudir d’actuacions a la plaça de Jaume Balmes i de les fires de productes artesans i de les atraccions a la plaça Francesc Macià.