La comunidad

Las del Toc posen en escena una adaptació teatral de la pel·lícula d’Álex de la Iglesia, “La Comunidad”. La companyia ve d’una obra familiar, “Una niña llamada Navidad”, i a Adrián Portillo, director de la companyia i de l’obra, el cos li demanava “fer alguna cosa més obscura i dramàtica, que són gèneres que hem tocat poc tot i que al final, com ens passa sempre a la companyia, ho convertim una mica tot en comèdia”.

Així doncs, canvi de registre amb una obra que inclou “parts que a nivell d’interpretació són molt diferents de tot el que hem fet fins ara, molt extremes en termes d’energia, i per exemple mai havíem posat en escena un assassinat en directe”.

L’escenografia en aquesta obra va ser tot un repte, tal com admet Sandra Fuente, actriu i responsable de l’escenografia: “Al principi no estava segura de poder transmetre una obra de teatre tan complexa, però m’encanten els reptes i al final hem aconseguit fins i tot una escenografia aparentment molt senzilla, però que ha estat molt complicada de crear, ja que fins i tot té una part d’enginyeria. La idea era que tot semblés el més real possible, i m’atreviria a dir que és l’escenografia més complexa de totes les que hem fet fins ara, portem mesos treballant-la”.

Un dels espais clau en la pel·lícula és l’ascensor de l’escala de pisos on transcorre l’acció. Recrear en escenari aquest ascensor ha estat un dels majors reptes que han hagut d’afrontar. Segons ens explica Portillo, “l’ascensor ha estat sens dubte el més complicat de tot. L’hem fet d’una manera artesanal, però crec que l’efecte quedarà molt bé perquè, tot i que encara no l’hem provat amb llums, sense llums ja funcionava. L’ascensor era molt difícil de fer-lo en directe, però també era imprescindible que aparegués perquè si no sortia la història no es podia explicar bé”.

La pel·lícula té molts personatges, però Portillo, en adaptar-la, ha hagut de treure’ns algú i els ha reduït a 16. Tot i això, controlar a 16 actors ha estat també un altre repte, segons admet Portillo: “Els assaigs han estat complicats, especialment les dues escenes on surten tots 16 actors. Són les dues que més han costat perquè era complicat reunir als 16 actors a l’hora, però a la vegada són les dues escenes més emblemàtiques i divertides de la pel·lícula. La veritat és que sempre és complicat tenir a tants actors en escena i que tothom estigui connectat amb l’emoció que toca”.

Portillo assegura que ha estat molt fidel a l’essència de la pel·lícula d’Álex de la Iglesia perquè “és una de les pel·lícules de la meva vida, la vaig veure molt petit i em va marcar, així que no podria ser infidel a ‘La comunidad’. Jo crec que el que hagi vist la pel·lícula es trobarà la seva essència en aquesta obra. Evidentment, hi ha algun canvi, que sobretot he hagut de fer per adaptar-me als actors de què disposo, però pel que fa a l’argument crec que està tot més o menys igual”.

Las del Toc posaran en escena “La comunidad” el pròxim diumenge, 17 de març, a partir de les 18:00 hores a l’Espai Maragall. Les entrades es poden adquirir anticipadament aquí a un preu de 6 euros.