La desescalada comença el proper dilluns 4 de maig
La desescalada comença dilluns que ve, 4 de maig i es podria allargar un mínim de sis setmanes i un màxim de vuit

Gradual, asimètric territorialment i sense dates límit, així és el pla desconfinament presentat aquest dimarts pel president Pedro Sánchez planteja. L’ aixecament progressiu de les restriccions en farà en quatre fases: 0, 1, 2 i 3.

Els indicadors que serviran perquè les unitats territorials avancin o retrocedeixin de fase són: la capacitat estratègica del sistema sanitari, la situació epidemiològica, el compliment de les mesures de protecció col·lectiva en els centres de treball, transport i comerç i l’avaluació de les dades de mobilitat i socioeconòmiques.

La desescalada comença dilluns que ve, 4 de maig i es podria allargar un mínim de sis setmanes i un màxim de vuit. En principi, s’espera que cada fase tingui una durada de dues setmanes, la fase 0, que podria ser només d’una i si tot va bé es calcula que tot el pla pugui complir-se a finals de juny.

Fase 0

Començarà el dilluns 4 de maig pero a partir de dissabte 2 de maig  tota la població podrà sortir al carrer a passejar i fer esport. En aquest cas, es permetrà anar en bicicleta, córrer i patinar sempre que es faci individualment.

Obriran les perruqueries i s’obriran els petits locals amb cita prèvia. També es reprendran els entrenaments dels esportistes professionals.

Els restaurants i les cafeteries podran servir a l’interior del local i els clients només podran demanar productes per endur-se.

En l’àmbit laboral, la recomanació general és que les empreses mantinguin el teletreball com a opció prioritària i, si no és possible, hauran de garantir que els treballadors entrin i surtin dels centres de treball de manera esglaonada.

Fase 1

A partir de l’11 de maig. Obriran els petits comerços amb restriccions de seguretat i les terrasses amb un 30 % de capacitat. També es reobriran els hotels i allotjaments turístics que hauran de mantenir clausurades les zones comunes. Durant aquesta fase es fixarà un horari preferent de sortida per als majors de 65 anys i s’obriran els espais de culte amb l’aforament limitat al 30 %.

Fase 2

A partir del 25 de maig. Es reobriran equipaments amb un 30 % del públic i es podran fer espectacles en llocs tancats amb menys de 50 persones. Pel que fa als espectacles a l’aire lliure hauran de ser de màxim 400 persones i amb cadires. Els locals podran obrir al públic amb un 30% de les taules i els espais de culte obriran al 50 %.

Les celebracions religioses es permeten amb un aforament del 50%. S’obren al públic els parcs i centres comercials i es prohibeix estar en espais comuns o àrees recreatives. L’aforament es limita al 40% i s’ha de mantenir una distància de seguretat de dos metres. Si no es pot garantir la distància, només es permetrà l’entrada a un client. Hi haurà, a més, un horari preferent per a les persones de més de 65 anys.

 Fase 3

A partir del 8 de juny. A la fase 3 ja es permet el contacte social normalitzat entre persones no vulnerables i sense patologies prèvies, i es retorna presencialment a la feina amb ús d’equips de protecció individual, amb horaris esglaonats.

S’aixeca la prohibició als comerços de no poder estar en zones comunes i àrees recreatives. L’aforament es limita al 50% i es manté la distància social de dos metres. En restaurants i cafeteries, s’estendrà l’aforament fins a la meitat i es permet que la gent estigui dreta a una distància d’un metre i mig entre els clients de la barra. El nombre de taules a les terrasses serà el 50% de la superfície prevista. També s’obren les discoteques i bars nocturns a un terç de l’aforament. A més, l’ocupació de les zones comunes en hotels i allotjaments turístics es limita a la meitat.

També s’obren les platges amb garantia de distància de seguretat. Es permetran actes i espectacles culturals de menys de 80 persones en espais tancats i de menys de 800 en espais oberts. També concerts musicals i arts escèniques amb un terç de l’aforament.
Quant a les activitats esportives, es permet l’entrada de públic en recintes tancats però només una persona per cada 20 metres quadrats.
Els transports públics funcionaran al 100% de rendiment.