La Flama del Canigó encén Sant Joan 2019
La Flama del Canigó encén Sant Joan 2019

Les revetlles al carrer han marcat un any més la celebració de Sant Joan a Gavà. Abans però, i com és tradició, la ciutat va rebre la Flama del Canigó. Eren les 20.30 hores en punt quan integrants de l’UME i del Club Atletisme Gavà apareixien amb el foc per la carretera C-245, rebuts amb la pirotècnia de la Companyia General del Foc i acompanyats també pels Castellers, els Grallers de l’Anguila, i els Gegants, així com el Brumot, la bèstia de foc més emblemàtica de Gavà. Altres entitats participants són l’ANC Gavà, AEiG Roc del Migdia, La Mata de Jonc i Òmnium Cultural.

El grup es va aturar a l’inici de la Rambla, on la colla castellera va aixecar un primer pilar i, a partir d’aquí, el grup va desfilar fins a la plaça de Josep Tarradellas on van tenir lloc els parlaments.

Carme Ginebreda de l’ANC de Gavà, va ser l’encarregada de posar la veu al manifest de la Flama, escrit per Carme Forcadell des de la presó. En el manifest, Forcadell assegura que la Flama del Canigó és un “crit de llibertat que simbolitza la unitat de la llengua catalana per sobre de les circumstàncies històriques i les fronteres polítiques”. La tradició, nascuda als anys 50, ha esdevingut, segons el text, “una bandera de llibertat que agermana el nord i el sud de Catalunya i que any rere any arriba per renovar el compromís en la defensa de la nostra cultura”.

També es va llegir el text escrit per la comissió local organitzadora de la Flama del Canigó, on se subratllava que “aquesta és una tradició viva a la ciutat” i que la Flama ha de servir per “donar forçà i esperança a la ciutadania de Gavà per seguir endavant. Volem que la ostra flama interior es mantingui ben encesa per tal d’afrontar els reptes que vindran”.

Tot seguit, els Castellers van aixecar un altre pilar i es van lliurar uns quinqués encesos amb la Flama per a les diferents revetlles de barri i es va  iniciar el recorregut pels carrers dels Màrtirs del Setge i Sant Pere, encapçalat per una gran senyera portada per un grup d’infants. Els castellers de Gavà hi van participar aixecant diversos pilars i, un cop a la plaça de Jaume Balmes, es va encendre una foguera, la única permesa al municipi, i es va iniciar una revetlla amb sopar i música.