La història del Lleó Brumot a La Màquia
El Brumot en plena acció.

L’Ateneu Popular La Màquia de Gavà ha preparat alguns actes per atansar la cultura popular de la ciutat a la població. Si aquest dimecres ja es van viure les trobades de cançó i música popular a càrrec del col·lectiu ‘Cantem les quaranta’, aquest dijous, 12 de desembre, el protagonista serà el Lleó Brumot, la bèstia que acompanya la Companyia General del Foc des de l’any 1998. Concretament s’explicarà la seva llegenda, escrita originalment pel folklorista Joan Soler i Amigó, i adaptada per a una llibre infantil amb text de Ricardo Alcàntara.

El Brumot és una bèstia inspirada en la tradició local. Està relacionat amb la figura que decora un capitell romànic de l’ermita de la Mare de Déu de Bruguers on hi ha representat un lleó alat, símbol evangelístic de Sant Marc.

El Brumot – el nom prové de la unió entre els mots Bruguers i Calamot- ha adoptat les característiques d’animal fantàstic que l’emparenta amb el drac, l’element més comú i popular que, des de les processons de l’edat mitjana, ha subsistit fins a les festes d’avui

Joan Soler i Amigó, estudiós de la cultura popular ha creat la història llegendària del Brumot de Gavà, que el descriu com una bèstia de foc que lluità amb el cavaller Jaume Marc, senyor del castell d’Eramprunyà. Jaume, admès a l’ordre de cavalleria de Sant Jordi, incorporà tres elements essencials en el seu escut: la creu de Sant Jordi, un cavall i una coloma. El Brumot, admès a l’ordre de la Nala Negror, proclamà els seus senyals enfrontats als de Jaume: contra el cavall, un lleó; contra la creu, un drac rampant i contra la coloma, un escorpí.