La Penya Blaugrana munta La Quina

Animats per l’èxit aconseguit en els darrers anys, la Penya Blaugrana de Gavà ha decidit organitzar, novament, el “Quinto”. Es tracta d’una modalitat de bingo molt arrelada a les terres del nord de Catalunya, i en què els premis són productes de menjar, begudes, i algun article de broma. Segons explica el president de la Penya, Santi Faugier, “volem que sigui una trobada lúdica on hi participi tota la ciutadania”.

L’esmentat bingo començarà a les 17.30 hores i, en lapsus de 30 minuts, s’aniran cantant números. El preu del cartró és d’ 1€ i cada vegada que es canti línia o bingo es donaran premis. Segons Faugier “repartirem, bàsicament productes que ha comprat la Penya i, sobretot, aportacions que ens han fet els establiments de la ciutat, com ara neules o torrons, entre d’altres”.

El “Quinto”, també anomenat segons la zona la “Quina” és un joc típic de les dates nadalenques que es juga a diversos llocs del Vallès, de l’Empordà, de la Cerdanya, del Garraf, la Safor i d’altres comarques catalanes i valencianes. També és popular a França. La seva mecànica és semblant a la del bingo ja que cada jugador té una carta amb tots els números de l’1 fins el 90, amb una distribució diferent dels números per cadascuna, i consisteix a marcar els nombres que es van cantant. Els números estan distribuïts en files de cinc que a la vegada formen sis requadres de tres files. El primer jugador que marca una fila de nombres fa quinto i guanya; després es juga per la plena i guanya el primer jugador que omple un dels requadres de tres files. Allò que diferencia aquest joc del bingo és que la persona que canta els números, anomenada lloro, ho fa amb dites i acudits ja siguin tradicionals o adaptats al temps en què es juga i així, dóna un toc d’humor i converteix el joc en una festa.