La platja de Gavà disposarà novament aquest estiu de la bandera blava que atorga el tribunal internacional de la Fundació d’Educació Ambiental.
Un tribunal internacional de l’esmentada organització és qui atorga anualment el distintiu Bandera Blava en col·laboració amb l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac), que gestiona la campanya a l’Estat espanyol. Aquest guardó, reconegut a escala internacional, valora i premia la gestió ambiental i la seguretat, les instal·lacions i la prestació òptima dels serveis i la informació i l’educació ambiental. Així mateix, exigeix a les platges una qualitat de l’aigua excel·lent i, als ports, una òptima gestió ambiental. L’obtenció d’aquesta qualificació és el resultat de les mesures de gestió a les zones de bany, les millores en els sistemes de sanejament implantats en els municipis costaners i les mesures de control i inspecció del medi hídric.
La platja de Gavà és una de les 3 del Baix Llobregat, juntament amb les Lluminetes i del Baixador de Castelldefels, que obté el distintiu i una de les 94 d’arreu de Catalunya
Reconeixement mundial
La Bandera Blava es crea, al 1985, per part de la demarcació francesa de la FEE com un guardó nacional per a ports esportius i embarcacions, que distingeix, a distànci,a als qui estimen i protegeixen el medi marí. A l’origen, el logo de Bandera Blava es va inspirar en el d’una altra iniciativa paral·lela d’aquesta època, “Missatge a la Mar”, sobre la problemàtica del medi marí.
Al 1987, Bandera Blava, existeix ja a França, Espanya, Dinamarca i Portugal, com a programa d’educació ambiental per a platges i ports esportius, coordinada per la FEEE (Foundation for Environmental Education in Europe). Aquest any, proclamat Any Europeu del Medi Ambient, la Comissió Europea dóna suport a l’extensió de Bandera Blava a la resta dels països europeus litorals, sota el títol: “Platges i Ports Nets d’Europa”. La seva intenció és estimular el compliment de la Directiva de Qualitat d’Aigües de Bany comunitària, incomplida de forma gairebé generalitzada, deu anys més tard de la seva aprovació. A aquest efecte, la FEE identifica en cadascun dels països, en els quals fins i tot no és present una ONG a càrrec del programa. A Espanya, aquesta ONG és ADEAC (Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor), membre ja de la FEE des de la seva creació en 1984.