La posidònia a la Jugateca ambiental

Aquest diumenge, 8 de març, se celebrarà una nova activitat a la Jugateca ambiental a la Platja de Gavà d’11,30 a 13,30 hores. Es tracta d’un espai familiar, lúdic i educatiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gavà i que té com a objectiu oferir un espai de joc i experimentació en família tot promovent el respecte a l’entorn i posant èmfasi en els valors ambientals de la Platja.

En aquesta ocasió es parlarà de quins beneficis aporta la posidònia a les nostres platges i perquè és important protegir-la. També es faran jocs per gaudir en família.

L’accés a la jugateca ambiental és lliure i gratuït, cada diumenge podreu gaudir de l’espai de joc lliure i també participar a les activitats programades per a tota la família.

La posidònia

Sembla una alga, però no ho és. La posidònia és una planta del fons marí, una de les tres més típiques del mar Mediterrani, també coneguda com a alga dels vidriers -perquè es feien servir les fulles mortes per embalar objectes delicats-, és fonamental per l’ecosistema del nostre litoral, on és la planta marina més comuna.

La posidònia crea praderies al fons del mar, en forma de gespa molt densa i alta -de fins a 1,5 metres-, i té un cicle natural que fa que en aquesta època de l’any les fulles es desprenguin i el corrent marí les dugui a les platges, on se n’acumulen grans quantitats. Per als banyistes pot resultar molesta, ja que pot generar una sensació de brutícia i una pudor de mar reescalfat. És per això que no és atractiva de cara al turisme, i és una pràctica habitual al litoral retirar-la amb la neteja de les platges i l’aireig de la sorra. Al contrari del que pot semblar, però, aquesta pràctica no és inofensiva per al medi ambient.