Casal Artístic

La companyia teatral La Roda prepara el seu tradicional Casal Artístic d’estiu, que enguany arriba a la seva edició número 15. Tal i com ens explica un dels directors de la companyia, Jordi González, “després de 15 anys els dos projectes de la companyia, el de fer teatre i el d’ensenyar teatre, han arribat al punt que volíem, que és el de retro-alimentar-se, beure un de l’altre, que és una cosa que ens agrada molt”. Així doncs, “alumnes de l’escola de teatre que van començar amb nosaltres amb 5 o 6 anys, que ara tenen 21 o 22 anys, han absorbit el projecte en primera persona i el coneixen i se l’estimen, ara ja comencen per exemple a fer de professors o portant els grups petits, i fins i tot alguns ja treballen en la companyia. Això és molt enriquidor i és molt bonic perquè l’Espai Escènic i La Roda ja s’han fusionat en cert sentit”.

Segons ens confessa González, “estem superorgullosos i contents perquè vam començar a Gavà fa 15 anys posant la primera llavor, era un moment en el que no hi havia a la ciutat cap escola de teatre, i aquesta llavor ha anat creixent, ja que l’hem regat entre tots, els alumnes, l’equip que formem part, i la mateixa ciutat de Gavà”.

El quinzè Casal Artístic d’estiu es farà entre el 26 de juny i el 28 de juliol a l’Espai Maragall, l’horari és de 09:00 a 14:00 hores, i el preu és de 80 euros per setmana amb la possibilitat d’apuntar-s’hi les setmanes que cadascú vulgui, ja sigui una o més fins a arribar a les cinc del casal. No fa falta tampoc que, en el cas de que sigui més d’una setmana, siguin consecutives, ja que “cada setmana és un bloc independent”.

El casal està obert a “infants i joves nascuts entre 2005 i 2017”, i “es treballaran disciplines artístiques com ara teatre, cant, dansa, maquillatge o acrobàcies, per exemple”. L’objectiu del casal, segons ens explica González, és “facilitar el contacte dels infants i els joves amb el món del teatre i totes les seves vessants”.

L’Espai Maragall com a centre neuràlgic del casal ofereix moltes possibilitats al casal, ja que “tenim 2.200 metres quadrats d’equipaments tots amb aire condicionat, tenim quatre aules, l’escenari, el vestíbul, els camerinos, i en definitiva set o vuit espais per fer recorregut. De fet, els alumnes cada hora aproximadament canvien d’espai, de disciplina i de professor, és tot molt dinàmic”.

A La Roda no només no li costa gens compaginar les dues vessants que treballen, la de companyia teatral i la d’escola de teatre, sinó que en realitat “es complementen molt bé ja que nosaltres som una companyia de teatre musical que representem en espais tancats com teatres o auditoris, i per tant treballem en general d’octubre a maig, que és quan es desenvolupen les temporades de teatre. Hi ha companyies que fan teatre de carrer i justament el seu pic fort de feina és de maig a octubre amb esdeveniments com ara festes majors, però nosaltres precisament acabem la nostra feina al maig i és quan podem començar la tasca d’escola de teatre abans de fer les vacances”.