LA TRAGÈDIA AL BALANDRAU
Cim del Balandrau.

El club de lectura Fita i Petjada de la Unió Muntanyenca Eramprunyà de Gavà en col·laboració amb la biblioteca de Gavà Josep Soler Vidal presenta aquest pròxim divendres 22 de novembre el llibre “3 nits de torb i 1 Cap d’Any” de l’autor i meteoròleg Jordi Cruz.

L’obra que ha rebut recentment el Premi Jacint Verdaguer a la Fira del Llibre de Muntanya de Vic 2019, relata la crònica de la tragèdia al Pirineu Oriental del 2001 quan dos grups d’excursionistes es disposaven a fer el Balandrau, un cim situat al ripollès amb una alçada de 2.585 metres, entre Setcases i Queralbs. D’entrada feia bo i, fins itot, algun component del grup es va quedar amb màniga curta a causa de la bona temperatura que hi havia moments abans de fer cim. Però les condicions van canviar sobtadament. Va començar a bufar el torb, amb ràfegues de vent de NW que superaven els 100 km/h (138 km/h cop màxim) i la temperatura va baixar ràpidament fins al que se suposa podria estar al voltant d’una sensació tèrmica de 30 graus negatius. Nou persones van morir.

El llibre pretén ser un homenatge als bombers que van estar implicats en la recerca dels excursionistes, i a les persones que van perdre la vida al Balandrau aquell dia, la Mònica Gudayol, parella del supervivient Josep Maria Vilà; Elena Fernández  i Josep Artigas , l’Oriol Fernández, germà de l’Elena; Pep Marí i el matrimoni Josep Miralles i Maria Àngels Belsa. A banda del drama humà, L’obra permet obrir una reflexió sobre la formació, la prevenció i la seguretat. També sobre la fiabilitat de les previsions i de la prudència a l’hora d’interpretar-les.

La presentació a Gavà anirà acompanyada d’un audiovisual que detalla les condicions meteorològiques durant el succés.

L’acte es realitzarà a la seu social de la Unió Muntanyenca Eramprunyà al carrer Salvador Lluch,6 1a planta a les 19.30 hores. Obrirà l’acte Néstor Gómez i Juan Pérez moderarà la tertúlia.