La rehabilitació de la Unió de Cooperadors ha estat seleccionada en la 64a edició dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme com a una de les 58 obres del total de 434 obres presentades i en cas de guanyar-lo seria el segon, després que l’any 1993, es reconegués el projecte del passeig Marítim pel seu interés paisatgístic de respecte i integració amb l’entorn dunar i comparteix l’honor de finalista, amb el Parc Arqueològic, que també va ser triat al 2006.

La remodelació de l’edifici, projectat en el seu dia per l’arquitecte Josep Torres Clavé, ha estat finançada amb fons FEDER en el marc del Programa del patrimoni cultural i industrial de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, respon, segons el Consistori, “a la voluntat de recuperar la funció original de l’edifici, adaptant-lo a les necessitats i al context actual”

El projecte de reforma, fet l’arquitecta Meritxell Inaraja, ha buscat, segons precisen, “retornar l’edifici a l’estat original i dotar-lo de les prestacions pròpies d’un edifici d’ús públic contemporani”, raó per la qual “s’han eliminat els elements superflus que s’havien afegit a l’obra originària, i s’ha prioritzat la recuperació de la façana principal i els colors primitius, i la conservació dels elements estructurals que es conservaven i d’alguns acabats, com l’escala, les baranes i la fusteria”.

El resultat és un equipament obert, diàfan i polivalent que, distribuït en tres plantes, pretén afavorir la col·laboració a través de la disposició dels seus espais, incorporant també, un ascensor per fer-lo accessible.

La rehabilitació de la Unió de Cooperadors respon als criteris que valora el jurat dels FAD en l’apartat d’Arquitectura: Obres que donen resposta a les necessitats actuals i aborden temes contemporanis, ja sigui a les ciutats com al paisatge, i que busquen aportar solucions als reptes ambientals i socials mitjançant plantejaments útils i bells, vinculant els programes a la lògica del lloc i a través de tècniques coherents.

Els FAD són dels guardons més longeus d’Europa en aquest àmbit i un dels més prestigiosos. Es van instaurar l’any 1958 amb l’objectiu d’impulsar els corrents d’avantguarda i reconèixer la qualitat en els nous camins i investigacions obertes aleshores respecte als llenguatges tradicionals.

ARQUIN-FAD, associació impulsora dels premis, va tancar la convocatòria d’enguany amb un total de 543 obres presentades. A més de les 434 corresponents als Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, s’hi van presentar 75 als Premis FAD de Pensament i Crítica i 33 als Premis FAD Internacionals. D’aquests, es van escollir 27 finalistes i 68 seleccionades.

La nova Unió de Cooperadors, juntament amb la resta d’obres finalistes i selecciones en aquesta nova edició, es podran veure a partir del 2 de juny i fins al 28 d’agost en el marc de l’exposició “El millor disseny de l’any”, en el Museu del Disseny de Barcelona.