La Venus de Gavà en l'exposició ídolos. Miradas Milenarias
La Venus de Gavà s’exposa des d’avui al Museo Arqueológico d’Alacant

La Venus de Gavà s’exposa des d’avui al Museo Arqueológico d’Alacant. L’exposició Ídolos. Miradas Milenarias aproparà al públic peces procedents de diferents museus d’Espanya, Portugar, Regne Unit i Dinamarca, peces singulars i d’alt nivell artístic que devien tenir un valor simbòlic pels grups del Neolític i del Calcolític.

La mostra ha estat elaborada conjuntament pel Museo Arqueológico de Alicante (MARQ) i el Museo Arqueológico Regional de la Comunidad de Madrid. La doctora Primitiva Bueno Ramírez, catedràtica de prehistòria de la Universidad de Alcalá, i el doctor Jorge A. Soler Díaz, conservador del Museu d’Alacant en són els comissaris.

L’exposició tindrà com a seu ambdues institucions organitzadores, sent el MARQ (Museo Arqueológico de Alicante) el primer en acollir-la a partir del proper 29 de gener i fins al 19 d’abril. Posteriorment, entre el 20 de maig i el 11 d’octubre de 2020, es podrà visitar al MAR (Museo Arqueológico Regional de la Comunidad de Madrid).

Els organitzadors de l’exposició han volgut donar-li una gran rellevància, per això la Diputació d’Alacant, patrona del MARQ, en farà una presentació, en la que s’explicarà detalladament tot el seu contingut, el proper dia 23 de gener a FITUR, la Feria Internacional de Turismo que es celebrarà a Madrid del 22 al 26 de gener, i que és la primera cita anual per als professionals del turisme mundial.

La Venus de Gavà es va localitzar al jaciment arqueològic de les Mines Prehistòriques de Gavà. Es va trobar incompleta i trencada en diversos fragments repartits per diferents nivells (des del 2 fins al 8) del jaciment del pou de la mina 16, entre els anys 1992 i 1994.

La terra d’aquest farciment era argila i contenia un elevat i variat conjunt de materials arqueològics que podrien ser considerats rebuig o deixalles domèstiques, de treball miner, producció d’ornaments corporals o enderroc d’estructures d’hàbitat: restes de recipients de ceràmica, indústria lítica (puntes de fletxa, fulles de falç, perforadors, aixes i destrals de pedra polida…), pics i malls de mineria, un gran nombre de peces de variscita trencades durant el procés d’elaboració, ossos d’animals consumits (domèstics, salvatges, peixos…), restes botàniques i material de construcció en terra.