La programació preparada per commemorar el 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, a Gavà i sota el lema “L’altra pandèmia” gira al voltant de l’eix temàtic “Violència masclista en temps de la Covid-19” amb activitats en línia, majoritàriament.

Un dels elements destacats és l’elaboració d’un vídeo on es plasma l’impacte que ha significat l’emergència sanitària per a les dones en situació de violències masclistes i en els seus fills i filles. “La convivència permanent i forçosa, i la mobilitat reduïda han pogut afavorir situacions de violència que s’han vist agreujades per la dificultat de la víctima d’accedir a la xarxa de suport que suposa l’entorn familiar, d’amistats, pro­fessionals o inclús per denunciar”, expliquen fons municipals.

Activitats 25N

El dia 25 de novembre, a les 12 h, a la plaça de Jaume Balmes, es farà lectura d’un manifest i un minut de silenci en homenatge a les dones assassinades per violència masclista.

El mateix dia 25, a partir de les 11 hores, es farà una entrevista en línia a càrrec de Sonia Ricondo, experta en temes de violència masclista de l’Observatori de Noctàmbules que es podrà seguir a l’instagram de @radiogava. A las 19 hores tindrà lloc la taula rodona “Somos el grito de las que ya no tienen voz”, en directe a l’instagram @Gavajove.

En el marc de la commemoració del 25N també s’ha elaborat una guia “Gavà lliure de violències masclistes” amb recursos clars i útils amb l’objectiu que si una dona, o algú del seu entorn, viu una situació de violència masclista tingui informació de com pot actuar.

D’altra banda, es mostrarà el compromís de la ciutadania contra la violència masclista a través d’unes lones amb un missatge clar contra la violència masclista que es penjaran a balcons de la ciutat i que es repartiran als mercats municipals eldivendres 20 de novembre.

La participació del jovent ha estat molt important. S’ha elaborat una enquesta en la qual han participat més de 700 joves de centres de secundària i batxillerat de Gavà sobre violències masclistes, xarxes socials i temps de la Covid. A partir de les seves respostes s’han creat materials visuals i de sensibilització per treballar a les aules.
Com a acció comarcal, el dilluns 30 de novembre, d’11.30 a 12,30 hores, hi haurà una activitat adreçada als joves. Es tracta de la retransmissió en streaming a través del canal de YouTube del Consell Comarcal de l’acció teatral “Deshilando las violencias machistas”, a càrrec de Pamela Palenciano.

Gavà també se suma a la campanya de l’Institut Català de les Dones, “Diposita aquí el teu masclisme!”, que pretén reconèixer i desmuntar el masclisme per llençar-lo directament a la paperera.