25-N: Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones
Avui a les 18h, acte central a la plaça Major

Mostrar els senyals d’alerta, sensibilitzar i condemnar la violència psicològica és l’objectiu del programa d’activitats que ha elaborat l’Ajuntament de Gavà amb motiu del Dia Internacional per a l’Erradicació de la Violència vers les Dones. La violència psicològica, expliquen els experts, és un tipus de violència masclista que comprèn conductes d’abús que tenen com a objectiu degradar i produir patiment a la dona. “L’agressió es fa per mitjà d’amenaces, intimidació, humiliació, insults i aïllament, entre d’altres. És una violència que costa d’identificar, les ferides no són visibles i és més difícil que es reconegui socialment”, informen.

Del 19 de novembre fins al 5 de desembre hi ha programades diverses activitats al voltant d’aquesta temàtica, que van des de tallers, contacontes i conferències fins a campanyes de sensibilització adreçades a la ciutadania i especialment als estudiants de secundària.

L’acte de ciutat tindrà lloc el 25 de novembre. A partir de les 18 hores, a la plaça Major, hi haurà la projecció d’un vídeo sobre la violència psicològica, lectura d’un manifest, i una acció de rebuig per totes les dones assassinades. L’escenografia anirà a càrrec de l’Associació de Dones Clara Campoamor.

Les activitats s’iniciaran el 19 de novembre, a partir de les 10.30 hores al SIAD, amb una xerrada que oferirà la Policia Municipal adreçada a les dones en què explicaran com funciona l’aplicació de seguretat ciutadana.

El 21 de novembre, de 10 a 14 hores a la Biblioteca Josep Soler Vidal, tindrà lloc una activitat formativa adreçada als serveis que formen part del Circuit local d’atenció a les dones víctimes de violència masclista. El mateix dia 21, a partir de les 18 hores, hi haurà el contacontes, Trenquem rols i estereotips, a la Biblioteca Marian Colomé, a càrrec d’Elena Andrés. El 26 de novembre es farà a la Biblioteca Josep Soler Vidal a partir de les 17.30.

El 23 de novembre, l’Espai Jove La Casa Gran acollirà de 10 a 14 hores el taller de body painting dirigit a noies majors d’edat. Cal fer inscripció prèvia a lacasagran@gava.cat o al telèfon 618 76 27 72. Diumenge 25 es farà la VII Marxa de les Dones del Baix Llobregat, i el 29 de novembre, a l’American Lake, a partir de les 17 hores, Montse Plaza, doctora en psicologia social i experta en violència masclista, oferirà la conferència “Què és la violència psicològica?”.

Com en anys anteriors, la campanya als centres educatius inclou un taller, enguany amb el títol “Diem no al masclisme!”, adreçat a l’alumnat de 5è i 6è de primària i una acció de sensibilització als patis dels dos instituts públics de la ciutat i del col·legi Immaculada Concepció.

Un any més es farà la campanya de sensibilització “No estàs sola”. S’han fet tovallons amb aquest lema i amb informació de recursos amb relació a la violència masclista que es repartiran als bars, restaurants i cafeteries de la ciutat.