La ZBE arribarà a Gavà abans del 2023
La ZBE arribarà a Gavà abans del 2023

La Zona de Baixes Emissions (ZBE) es continuarà estenent per l’àrea metropolitana. Els sis municipis on es vol aplicar abans del 2023 són Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Castelldefels, Gavà i Viladecans.

La restricció ara ja està vigent a Barcelona, Sant Cugat del Vallès i Sant Joan Despí , tot i que les sancions no es començaran a posar fins al 2022.

Aprofitant part dels fons europeus anti-Covid Next Generation, que rebrà aviat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona la vol ampliar a la segona corona. Els diners es destinaran a la instal·lació de senyalització, de sistemes de control i accessos d’aparcaments, o servidors i programari de bases de dades, entre d’altres.

230 milions per millorar la mobilitat metropolitana

Els fons europeus s’articulen mitjançant el Pla de recuperació, transformació i resiliència, posat en marxa pel Govern central, i que suposa la inversió pública d’àmbit estatal més gran dels últims anys, amb un total de 69.528 milions d’euros, dels quals 13.203 milions estaran destinats exclusivament a l’Estratègia de mobilitat sostenible, segura i connectada.

En aquesta convocatòria, el AMB i els municipis metropolitans en conjunt opten a 230 milions d’euros, que permetrien finançar fins al 90% de diverses actuacions, totes incloses en les quatre línies marcades pel pla de l’Estat, que són accelerar la implantació de les zones de baixes emissions locals; fomentar un canvi d’hàbits en la mobilitat, prioritzant el transport públic i la mobilitat activa; la transformació de les flotes de transport públic a un model de zero emissions, i plans integrals d’infraestructura de recàrrega elèctrica; i, finalment, l’eix de la digitalització per a la millora dels serveis públics de transport, més eficiència del sistema, millora de l’accessibilitat i avantatges per a l’usuari.