L’Ajuntament aposta fermament pel transport públic per anar a la platja

El proper 10 de juny és la data escollida per l’activació del Pla de Mobilitat Sostenible d’aquest estiu. Aquest pla neix com una forta aposta de l’Ajuntament pel transport públic per anar a la platja, i ho fa ja des del seu lema: “No hi donis més voltes: a la platja, millor en bus o en bici”.

Amb aquest pla no només s’intenta gestionar el problema que suposa la presència creixent i no assumible del vehicle privat a la Gavà Mar durant els mesos d’estiu. Es tracta d’establir nous criteris per a una mobilitat cada vegada més sostenible que permetin avançar cap al nou model de ciutat, un model del tot incompatible amb les puntes de fins a 29.000 vehicles que van arribar al barri en només un diumenge, el del 17 de juliol de 2016. Aquest pas endavant és d’altra banda coherent amb l’agenda de la sostenibilitat que guia l’acció del govern municipal.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha presentat avui aquest Pla assegurant que “les noves mesures introduïdes en el Pla d’enguany pretenen reforçar el que per nosaltres és fonamental: preservar el caràcter lúdic i metropolità de les nostres platges però fer-ho de manera compatible amb la convivència en un barri residencial i amb la necessitat de garantir que l’afluència de gent a l’estiu sigui compatible amb la qualitat, l’entorn, i amb el nou model de ciutat sostenible que perseguim”.

El pla estableix dos eixos d’acció que han de permetre reduir el trànsit del vehicle privant oferint alternatives més sostenibles: promoure l’accés a la platja en transport públic, en bici o a peu, i, alhora, restringir les places d’aparcament lliures perquè cada cop més gent desisteixi de fer servir el cotxe per gaudir de la platja.

Pel que fa al primer eix, el Pla de Mobilitat inclou la gratuïtat del Gavabús els caps de setmana i festius des del 10 de juny fins al 6 d’agost. Durant aquest període també augmentarà la freqüència de pas, que serà de 20 minuts tots els dies de la setmana. També es crea un nou carril bici en calçada a l’avinguda del Mar, que servirà també per alliberar per als vianants tota la vorera d’aquest vial, i es reforça el servei del “Bicibox” amb un nou mòdul al carrer de Sitges. Tanmateix, es prohibeix l’aparcament de motos en voreres a la zona de la Vela.

En relació al segon eix, es pretén dissuadir la presència del vehicle privat a la platja mitjançant la generació de dues zones d’aparcament restringit per als residents a Gavà –zones taronja- a ambdós costats de l’avinguda del Mar. En total seran unes 540 places de les 2.500 que hi ha a Gavà Mar i que funcionaran els caps de setmana del 10 de juny al 24 de setembre de 9 a 19 hores. La Policia Municipal contrastarà mitjançant una PDA portàtil que les matrícules formin part del cens de vehicles de Gavà, és a dir, només podran estacionar aquells cotxes que constin al cens municipal de vehicles.

Per altra banda, l’aparcament de l’avinguda Europa passa a ser gratuït i es reserva per a vehicles Eco, vehicles Cero, i vehicles de Gavà. Tindrà el mateix període i horari que les zones taronja si bé funcionarà tots els dies de la setmana.

Aquestes mesures van acompanyades de canvis de sentit en alguns carrers. El més destacat és al carrer dels Tellinaires que passa a ser de sentit únic, direcció Viladecans. A més, durant els caps de setmana i quan la Policia Municipal ho consideri pertinent, es prohibiran els girs a l’esquerra, mitjançant cons, en les interseccions dels carrers de Palafrugell, Garraf, Roses, Blanes i Premià.

El Pla també dóna una especial importància a tot el que fa referència a la senyalització. Per reduir l’entrada de vehicles a Gavà Mar quan l’aparcament de la zona ja estigui ocupat, s’empraran els panells lluminosos existents a l’autovia C-31 i a l’autopista C-32. Es pretén així persuadir els conductors perquè no entrin al barri marítim.

Sánchez ha destacat que amb totes aquestes mesures “volem fomentar una nova mobilitat sostenible que passa necessàriament perquè tothom comenci a fer un canvi en els seus plantejaments de mobilitat”. L’alcaldessa recorda que el Pla de Mobilitat s’emmarca dins de la línia de ciutat traçada per la ciutat “per fer factible aquest canvi de model de mobilitat, són polítiques de respecte del medi ambient que tenen molt en compte tot el tema de l’impacte del canvi climàtic i que demostren que des dels municipis, tot i que és un problema global, actuem molt decididament”.

Document: dossier del Pla de Mobilitat