L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha fet una primera valoració del pla d’intervenció integral contra la prostitució que es va iniciar el passat mes de juny. Sánchez ha assegurat que “les mesures implementades a nivell social, d’intervenció comunitària i d’aproximació a les dones que estan exercint la prostitució a la nostra ciutat estan donant resultats”.

El pla es va implementar amb l’objectiu de treballar per l’eradicació de la prostitució, eliminar les condicions favorables per a l’exercici d’aquesta activitat, i oferir atenció i alternatives a les dones que l’exerceixen. Gavà, com a municipi adherit a la Xarxa de Municipis Lliures de Tracta, considera que la tracta d’éssers humans per l’explotació social i la prostitució són una greu vulneració dels drets humans i una forma de violència masclista.

Donat que és un fenomen complex, el pla ha comptat amb la intervenció de diferents departaments. Ena quest sentit, el pla inclou diferents línies d’actuació: intervenció social i formativa, accions de sensibilització i actuacions a la via pública.

A nivell social s’han portat a terme contactes amb les dones que exerceixen la prostitució. En aquest treball s’ha comptat amb la intervenció d’una treballadora social, un agent de la Policia Municipal i una intèrpret d’albanès amb experiència a l’àmbit social. La intervenció de la traductora ha facilitat molt la tasca duta a terme i la comunicació entre l’agent i les dones, de procedència majoritàriament albanesa.

Durant les visites, s’ha informat a les dones sobre la campanya iniciada per l’Ajuntament i sobre els recursos disponibles per millorar la seva situació, així com de l’existència d’espais per orientar-les si volen informació específica o assessorament per millorar la seva situació. Raquel Sánchez ha explicat que “l’objectiu d’aquestes accions ha estat apropar-nos a les dones per tal de donar-lis informació, eines, assessorament i ajudar-les a sortir d’aquesta situació”.

El pla també ha contemplat actuacions a la via pública “per tal d’impedir la pràctica de la prostitució i fer més difícil l’accés als clients que volen accedir a aquesta activitat”, segons Sánchez. Les accions s’han centrat en els punts on s’han detectat que existeix oferta i servei de prestació -concretament a la C-31 i de forma puntual a les carreteres B-210 i C-245- , i estan encaminades a netejar la zona i retirar mobiliari i estris per dur a terme l’activitat. A més, s’han tancat cinc camins forestals on es presten els serveis ubicats a la zona de platja mitjançant cadenes. Aquesta mesura s’ha dut a terme concretament en dos punts del camí de la Marinada (entrant des de la Pava i camí de la Marinada amb riera dels Canyars), al carrer Ciutat del Repòs, i en dues zones del camí de la Pineda (amb carrer Josep Lluís Sert).

Quant a les accions de comunicació i sensibilització s’ha millorat la senyalització informativa en els punts de captació de clients. En total s’han instal·lat 24 senyals als voltants de la C-31. D’una banda, cartells que informen sobre les sancions relatives a sol·licitud, oferiment i pràctica de relacions sexuals retribuïdes a la via pública. D’altra banda, cartells de sensibilització, en català i castellà, interpel·lant als possibles usuaris per tal que no siguin còmplices d’un atemptat als drets humans.

Per la seva banda, els agents de la Policia Municipal han rebut formació en relació a la violència masclista i el proper trimestre rebran formació sobre tràfic de persones. Des de l’inici del pla s’ha incrementat la vigilància dels agents municipals i s’han interposat 59 denúncies a clients. Pel que fa al nombre de prostitutes, s’ha detectat una forta variabilitat, tot i que en conjunt es percep una reducció en la presència de dones a l’autovia en relació a estius anteriors que tenien una presència més continuada.

Davant els bons resultats del pla, Raquel Sánchez ha afirmat que “l’Ajuntament de Gavà donarà continuïtat a les accions desenvolupades fins ara i estudiarà noves iniciatives donat que és una activitat que ens preocupa i seguirem incidint per ajudar a les dones víctimes d’aquesta situació”. En primera instància està previst col·laborar amb la Fundació APIP-ACAM, entitat que des de l’any 1982 treballa amb col·lectius vulnerables, entre ells les dones. Les accions estarien encaminades a treballar amb les dones que practiquen la prostitució, i especialment oferir-les alternatives i ajudar-les en una futura integració laboral.

L’alcaldessa ha fet aquestes declaracions amb motiu de la inauguració de l’exposició “Dones de vida alegre?” que es pot veure a la Casa Gran amb motiu de la celebració demà del Dia Internacional contra l’explotació sexual i la tracta de persones.