miquel-angel-diaz-cueme

L’Ajuntament de Gavà posa en marxa el programa “Cultura emprenedora a l’escola” (CuEmE) que té com a finalitat treballar els valors, les habilitats i les capacitats vinculades a l’emprenedoria. La iniciativa, engegada conjuntament pels Departaments d’Educació i de Promoció Econòmica, està adreçada als alumnes del cicle superior d’educació primària i té per objecte crear una cooperativa a l’aula.

Actualment, a la província de Barcelona hi ha 46 municipis que realitzen programes a 97 escoles i s’han creat 471 cooperatives. En aquest curs, Gavà s’ha incorporat al programa amb els joves de cinquè de l’escola l’Eramprunyà. El centre educatiu gavanenc ha creat dues cooperatives, una per cada un dels dos cursos de cinquè. Aquest matí, el tinent d’alcalde de Benestar i Acció Social, Miquel Àngel Díaz, ha rebut a un grup d’alumnes representants de les dues cooperatives per conèixer de primera mà aquesta experiència. Díaz ha assegurat sentir-se “molt satisfet amb aquest programa perquè implica treballar valors com el treball en equip i la solidaritat”. El tinent d’alcalde ha destacat també que aquesta experiència “els hi dóna l’oportunitat de conèixer el món de l’economia social que des de l’Ajuntament estem potenciant a la ciutat”. Díaz ha afegit que “amb aquest programa els escolars que hi participen comproven que en el món de l’empresa existeixen altres fórmules com són les cooperatives amb una organització interna democràtica”.

Actualment, els participants ja han escollit els productes i estan batallant amb tot el procés real de creació d’una cooperativa: disseny d’estratègia, estatuts, constitució, elecció del producte, imatge i comunicació, a més de la venda en un mercat o fira local i la destinació del benefici que s’obtingui. En aquests moments estan immersos en el procés de creació legal de la cooperativa, i de fet aquest matí s’han tret el NIF de la cooperativa i immediatament es posaran a treballar en la producció dels productes que posaran a la venda. La directora de l’escola l’Eramprunyà, Adela Fernández ha explicat que “aquest projecte permet als alumnes treballar competències curriculars com per exemple les competències digitals, i al mateix temps els ensenya a prendre decisions de treball en equip i a adquirir hàbits de responsabilitat”. Fernández ha destacat que, de fet, “el nen és el protagonista, sap el que fa, perquè ho fa, on vol arribar, i en conseqüència analitza i pren decisions”.

El programa CuEmE és finançat per la Diputació de Barcelona, entitat que tanmateix dóna suport a la seva implementació. Per la seva banda, l’Ajuntament de Gavà recolza el projecte al llarg de tot el procés de creació de la cooperativa, tant des de la vessant d’educació com de promoció econòmica. La intenció és que, en propers cursos, s’incorporin al programa altres escoles de la ciutat.