L’Ajuntament de Gavà instal·la plaques solars a l’edifici corporatiu per reduir la despesa energètica
L’Ajuntament de Gavà instal·la plaques solars a l’edifici corporatiu per reduir la despesa energètica

L’Ajuntament de Gavà està procedint al muntatge d’una instal·lació fotovoltaica a l’edifici corporatiu. Les plaques solars s’han col·locat a la coberta de la tercera planta i a la façana de l’edifici Torre. En aquesta darrera ubicació s’actua en una superfície de prop de 170 metres quadrats (20,1 metres x 4,4 metres), cosa que la converteix, segons han explicat els tècnics, en una de les instal·lacions en façana més grans en edificis públics de Catalunya. Es preveu que els treballs, que suposen una inversió de 60.000 euros, s’allarguin fins a mitjans de maig atès que un cop instal·lades les plaques s’ha de procedir a executar la instal·lació elèctrica, amb la connexió entre plaques i amb el quadre general de l’edifici.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha emmarcat aquesta actuació de millora en l’estalvi i l’eficiència energètica, així com de promoció de tecnologia i de l’energia solar, en el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible a Gavà: “Ho diem moltes vegades que la nostra ciutat, i aquest Ajuntament en concret està compromès amb l’eficiència energètica i la sostenibilitat, amb tot el que suposa el canvi climàtic, i amb mesures com aquesta intentem mitigar els seus efectes i fer la nostra aportació cap aquest nou model de generació d’energia que parteix de les energies renovables”.

L’alcaldessa també s’ha referit a l’adhesió de Gavà al Pacte d’Alcaldes pel Clima i a la Red Española de Ciudades por el Clima, compartint així l’objectiu dels municipis de reduir un 40% de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle per a l’any 2030: “És important que l’Ajuntament faci actuacions com aquesta, estem obligats i estem compromesos perquè estem adscrits al Pacte d’Alcaldes pel Clima i a diferents compromisos a nivell europeu, per tant hem de ser un exemple per tal que la ciutadania vegi que la seva administració està compromesa amb aquest canvi de model”

La potència total de la instal·lació fotovoltaica serà de 49,84 kW i tota l’energia generada es destinarà a l’autoconsum de l’edifici consistorial. S’estima que generarà una producció anual de 61.705 kWh, cosa que permetrà una reducció de la despesa energètica de prop de més de 9.800 euros anuals.

Aquesta és només una de les mesures que ha posat en marxa l’Ajuntament de Gavà en els últims dos anys per reduir la despesa energètica, tant en edificis municipals i escoles com a la via publica. Unes actuacions que han comportat un estalvi energètic de 332.000 kWh/any i d’uns 53.000 euros anuals. Són, tal i com destaca l’alcaldessa, unes accions que “volen sumar a aquest canvi tan necessari, aquesta revolució tan necessària que és la revolució verda de buscar un model de producció i de consum alternatiu”.