L’Ajuntament s’adhereix al manifest de la Vaga Mundial pel Clima
Lectura del manifest a les portes de l'Ajuntament

L’Ajuntament de Gavà s’ha sumat aquest matí al manifest de la Vaga Mundial pel Clima. Aquesta vaga és una protesta a nivell global en què es preveu que hi participin milions de persones de tot el món. La vaga ha estat convocada per les plataformes Fridays for Future, Aliança pel Clima, Aliança per l’Emergència Climàtica i 2020 Rebel·lió per Clima

A les 12 del migdia representats dels grups polítics, treballadors i treballadores municipals i ciutadans i ciutadanes, han assistit a la lectura d’un manifest què, entre d’altres coses, demana declarar l’emergència climàtica a través d’assumir compromisos polítics reals i vinculants, molt més ambiciosos que els actuals, amb l’assignació necessària de recursos per fer front a aquesta crisi.

L’alcaldessa Raquel Sánchez ha manifestat que “des de Gavà ens sumen amb aquesta crida internacional sorgida sobretot de la gent jove que interpel·la a tots els poder públics, administracions locals també, per refermar el nostres compromís davant l’emergència climàtica. És una obligació dels poders públics treballar en aquest sentit però tots i totes estem cridats a participar-hi. És una emergència global però tothom pot aportar”. Raquel Sánchez ha afegit que “aquest mandat hem refermat el nostre compromís mediambiental amb un àmbit específic dedicat a la transició ecològica. Podem fer coses concretes en un repte global com és aquest com millorar la gestió residus, el canvi de la flota de vehicles d’emissió zero o apostar per les energies renovables. Som uns dels primers ajuntaments en tot l’estat en obtenir un segell Reduzco,  perquè nosaltres calculem la nostra empremta de carboni i aquest any ens han acreditat que hem reduït aquesta empremta en un 30%”.

El portaveu municipal de Podemos, Miguel Herrera, ha agraït “el suport de la ciutadania a aquest moviment i a aquesta jornada en concret. Estem arribant a un punt sense retorn que ens afecta a tots i totes i hem de mobilitzar-nos, és un problema que ens afecta a tots i totes, no només als polítics sinó a tota la ciutadania”. Herrera a agraït la mobilització de l’Ajuntament “nosaltres ho vam demanar ahir, després del Ple, i creiem que és una bona oportunitat perquè tothom mostri la seva adhesió. És necessari que la ciutadania s’informi i col·labori i animem a tothom a participar en la manifestació d’avui, a les 18 hores a Barcelona, per defensar el planeta”.

Per la seva banda, el portaveu municipal de Junts per Gavà, Isidre Casas, ha manifestat “satisfacció per celebrar aquesta aturada tot i què ens ha sorprès que aquesta iniciativa s’hagi pres de manera precipitada i també ens sorprèn perquè ahir vam presentar al ple una moció amb caràcter d’urgència sobre aquest tema que finalment no va prosperar pels vots socialistes i aquest matí ens hem trobat amb aquesta convocatòria”. Casas ha afegit que “des de Junts per Gavà seguirem reclamant que ens hem de posar a treballar no des d’avui, sinó des d’abans d’ahir en totes les polítiques locals que puguin mitigar els efectes del canvi climàtic. Tenim la llei 16/2017, un marc legal del Parlament de Catalunya amb un ampli consens per desplegar mesures a nivell local per mitigar aquesta situació”.

L’adolescent sueca Greta Thunberg amb les seves conegudes protestes davant el Parlament del seu país des del 2018 ha inspirat milions de joves a tot el món per defensar el clima i el futur del planeta que s’han organitzat en diverses plataformes. El pes mundial aconseguit ja per aquesta adolescent en la lluita contra la crisi climàtica l’ha portat aquest dilluns a participar en la cimera de l’ONU a Nova York.