Las del Toc
Les actrius (i l'actor) de Las del Toc, caracteritzats tots per a Puñaladas por la espalda

El grup teatral Las del Toc adapta la pel·lícula de Rian Johnson Puñales por la espalda, que per l’ocasió s’ha rebatejat com a Puñaladas por la espalda. L’adaptació l’ha fet directament el mateix director de la companyia, Adrián Portillo, que es va posar mans a l’obra en ple confinament dur per la pandèmia i aprofitant tot el temps que obligadament havia de passar a casa.

El procés d’adaptació del cinema al teatre “sempre és una mica complicat perquè els recursos narratius són diferents, per exemple els flashbacks són complicats de fer-los en teatre i és el que més em preocupava. Però a banda d’aquest tema, la veritat és que la pel·lícula ja és bastant teatral, passa en el mateix lloc, i els personatges són molt caricaturescos”.

L’adaptació introdueix alguns canvis, per exemple “tots els personatges excepte un són dones, i per exemple el protagonista a la pel·lícula, que està interpretat per Daniel Craig, aquí és una dona, i tots els cunyats també són dones aquí, però la veritat és que va ser molt fàcil adaptar-la”.

Portillo també va decidir “adaptar els personatges a les actrius perquè són dones molt autèntiques, són dones de barri com m’agrada anomenar-les, tenen una personalitat tan forta que em donava llàstima treure-la i és que a més quedaria forçat treure aquesta personalitat, així que perquè s’ha d’adaptar en aquest cas l’actriu al personatge en comptes d’adaptar el personatge a l’actriu”.

Aquesta és la segona representació de Las del Toc, la primera la van fer l’any 2020 i va ser l’obra de la qual agafa el nom la companyia. Aquest canvi “m’interessava molt perquè veníem d’una comèdia molt boja, i aquesta és una obra d’humor negre amb dosis de misteri i de thriller i tocs d’Agatha Christie, era tot un repte”. Portillo destaca “el salt qualitatiu que ha fet la companyia i sobretot les actrius amb Puñaladas por la espalda, ja que Las del Toc era una obra estàtica, passava al mateix espai, i aquesta transcorre en diversos espais, hi ha canvis de llum, i per tant és una mica més completa en tots els sentits”.

Puñaladas por la espalda es representarà el proper diumenge 30 de gener, a les 18:00 hores, a l’Espai Maragall. Les entrades ja es poden comprar anticipadament aquí a un preu de 6 euros.