El bon tracte a les xarxes socials. Aquest ha estat el tema que un grup de joves de quart de secundària, de diferents centres educatius de la ciutat, ha tractat en la quinzena Audiència Educativa de Gavà. Durant les últimes setmanes, els i les joves han debatut i reflexionat a les aules entorn d’aquest tema, i han acordat una sèrie de problemàtiques i possibles solucions. Quant a les preocupacions, algunes han estat el ciberassetjament, les notícies falses, la difusió sense consentiment, o la manca de seguretat o educació sobre les xarxes socials. I com a possibles solucions, proposen formar a les forces de seguretat, oferir recursos de suport a les víctimes d’assetjament, crear protocols de seguiment, o millorar el control parental.
Per la seva banda, l’alcaldessa de Gavà en funcions, Gemma Badia, que ha assistit a l’Audiència Educativa, ha demanat criteri al jovent, “que vol dir saber diferenciar, no les fake news, sinó aquelles informacions que són opinions, que no estan donades com a vàlides per algú. Busqueu la font, informeu-vos, compareu, tingueu molt de criteri amb l’ús de les xarxes socials, perquè els bulos, moltes vegades, es comuniquen per manca d’informació. I és molt important tenir criteri”.
Els nois i noies que han participat en l’audiència han dit com ha estat l’experiència. La majoria ha destacat que “ha servit per reflexionar sobre el perill de les xarxes socials, el ciberassetjament i l’efecte que tenen sobre les persones”. Asseguren que han après a “utilitzar les xarxes socials d’una manera més responsable”, i que l’audiència els ha fet sentir que tenen veu i se’ls escolta. També han pogut conèixer a alumnes d’altres centres, debatre amb ells i arribar a un consens.
L’Audiència Educativa ha culminat amb el lliurament d’obsequis als diferents participants i amb una fotografia de grup a la sala de plens.