Laura Blanca
Laura Blanca i Marta Barrufet van assumir la dirfecció de fotografia del curt

La gavanenca Laura Blanca té una cita ineludible el proper dia 5 d’abril: el curt Aquí descansa, en el qual va participar, s’estrena al D’A Festival de Cine de Barcelona. El curt és en realitat el projecte de fi de grau de Blanca i quatre amics més, tots estudiants de Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra. El col·lectiu signa el curt sota el nom de La espera, tot i que per raons operatives cadascú va haver d’assumir un rol concret en el rodatge. Blanca se’n va encarregar de la direcció de fotografia juntament amb Marta Barrufet (per cert, també gavanenca), Berta Amigó i Robert Cortés van dirigir el curt, mentre que Maria Garau va escriure el guió.

El curt és difícil de descriure fins el punt que, quan li preguntem a la Laura, d’entrada ens respon que “aquesta és la pregunta del milió”. Podríem dir que va de tres amics que, després de la festa major del seu poble, decideixen no anar a dormir i passen el dia següent deambulant pel poble on, en un moment donat, apareix un taüt d’una persona que va morir fa dos mesos i que ja està enterrada, per la qual cosa aquest taüt ja no és necessari.

Un argument potser surrealista, tot i que Laura prefereix encabir-lo dins de “l’absurd, són escenes que no veuríem en una realitat normal, juguem amb un punt de surrealisme on hem ficat experiències i referències nostres personals. Crec que tot plegat es tracta d’escenes i situacions absurdes però, darrera aquesta capa d’absurditat, hi ha un fons que ens arriba i que és el que volem expressar”.

El curt es va rodar a Rocafort de Queralt, a Tarragona, que és el poble de la Laura, durant l’estiu del 2022. El rodatge es va allargar durant 10 dies amb un equip reduït “que va propiciar que fos una filmació més aviat col·lectiva en la que tots ens ajudàvem a tots. Va ser de fet com unes colònies, tots estàvem junts al mateix alberg, i tothom va sortir molt content d’aquest rodatge”.

Des de que es va acabar el rodatge fins ara, els cinc membres de La Espera han treballat en una post-producció que Laura qualifica de “complicada”. I és que “durant el rodatge teníem una concepció del curt i de la idea que, quan vam arribar a la sala de muntatge, per molt satisfets que vam sortir del rodatge ens vam haver d’enfrontar al que havíem de rodar i això va suposar tornar a refer el curt una altra vegada a partir del material que teníem”. En definitiva, Laura i els seus quatre companys de La espera van haver de “tornar a idear un curt que ja teníem ideat fent a més funcionés i que quedés com ha quedat de bé ara, que estem molt contents”.

Aquí descansa es projecte dins del D’A a la secció Un impulso colectivo el dia 5 d’abril, a les 21:00 hores, a l’auditori del CCCB. Serà l’estrena mundial del curt i tant a la Laura com a la resta del col·lectiu els fa moltíssima il·lusió “que el curt es pugui veure per primera vegada aquí a Barcelona, és casa nostra i podrà venir tota la família i tots els amics que segur que ompliran la sala”.