Francesc català
Portada del llibre

L’editorial Efadós ha publicat el llibre “Francesc Català Agustí, una mirada fotogràfica de Gavà”, de Benet Solina i Vanessa Rodríguez. Es tracta d’un recull d’unes 200 fotografies del fotògraf gavanenc, totes datades entre els anys 60 i 70 del segle passat, i forma part d’una sèrie de llibres dedicats a altres fotògrafs de la nostra ciutat que, igual que va fer Francesc Català, van cedit el seu fons a l’Arxiu Municipal com ara Pere Marrugat, Jordi Vaghi o Joan Mitjans.

Tal i com ens ha explicat el mateix Benet Solina, “en el cas per exemple de Mitjans era més un llibre de fotografies, però en aquest cas hem volgut explicar una mica el seu treball i aprofundir en la seva figura”. La tria de les fotografies “ha estat molt difícil”, però “com que ell treballava amb sèries fotogràfiques semblant a reportatges, el que hem fet és agafar les col·leccions més representatives i així és com està reflectit en el llibre”. Entre aquestes col·leccions destaquen les que va dedicar al món de la pagesia i dels espàrrecs, o les imatges que va fer a les Bòbiles de Gavà i “que són un document imprescindible per entendre com es treballava manualment a la Bòbila”.

Solina ha volgut destacar que el treball de Català “cal emmarcar-lo en una època concreta ja que ell comença a fer fotos a principis dels anys 60 i la seva producció està ubicada entre els 60 i els 70. En aquella època, Gavà pateix un creixement demogràfic, relacionat amb el creixement industrial, que fa que el poble creixi però no sempre com calia, sinó que creix amb marginalitat o amb altres circumstàncies que fan que Català s’hi aproximi i que faci fotos d’aquest món que està en els límits del Gavà tradicional”.

És una època aquesta que Benet considera molt interessant perquè “abans era massa esteticista i després va perdre aquests continguts socials o fins i tot humanístics, és la darrera fotografia que es pot veure amb interès. Ara sembla que es torna una mica a aquest tipus de fotografia més humana de la realitat”.

Solina deixa molt clar que Català “era un artista i cal reivindicar-lo com artista, ell feia fotografia documental però el seu plantejament era artístic pel que fa per exemple a les composicions, amb enquadraments molt tancats que fan que els seus continguts siguin molt potents”.

El llibre s’havia d’haver presentat la passada diada de Sant Jordi però això no va ser possible per raons òbvies. Tot i això, es pot adquirir a les llibreries de Gavà i, a més, el Centre d’Història de Gavà ha muntat una exposició fotogràfica d’acompanyament de 60 de les fotografies més representatives de les que hi apareixen al llibre.

PUBLICITAT