bassa per amfibis

El Grup Ecologista Les Agulles Ecologistes en Acció crearà el proper dissabte 7 de maig una bassa per amfibis a la zona agrícola de Gavà. Jaume Grau, portaveu de Les Agulles Ecologistes en Acció, ens ha explicat que els experts en amfibis “ja fa més de dos anys que ens van alertar sobre la situació dels amfibis en la zona del Delta, i ens van comentar que les granotes i els gripaus pateixen, entre altres impactes greus, la contaminació de l’aigua, la presència d’espècies invasores exòtiques com ara la tortuga de Florida, o la desaparició d’aiguamolls naturals”.

La qüestió de la tortuga de Florida és particularment greu ja que “és una espècie molt agressiva que no té depredadors, s’ho menja tot, i quan hi ha gripaus o capgrossos no deixa ni un. És una causa natural, perquè no deixa de ser un animal que es menja altre, però el problema és que aquí no hi hauria d’haver tortugues de Florida, aquestes tortugues han estat venuts en el seu dia com a mascotes que han acabat alliberades al medi natural, voluntària o accidentalment, provocant aquest impacte tan greu”.

De fet, la situació és tan greu que “s’han extingit pràcticament del tot totes les espècies autòctones de granotes i gripaus excepte la granota verda, que és la més comuna, és un panorama d’extinció a nivell local de la biodiversitat”.

A partir d’aquest crit d’alerta, el grup ecologista comença a organitzar-se per mira de posar remei a aquesta situació: “Veiem la possibilitat, llavors, de que els amfibis que encara sobreviuen a moltes basses a zones del Garraf puguin recolonitzar i tornar a ocupar el Delta del Llobregat, que és també el seu lloc natural, a través de la Riera dels Canyars que és el principal connector ecològic i per on podrien passar aquests amfibis en èpoques de pluja o de més humitat”.

El projecte que planteja llavors el grup ecologista consisteix en la creació d’una petita xarxa de basses, “en principi unes cinc o sis, que estarien més o menys alineades i no massa lluny unes de les altres, a uns 500 metres aproximadament, que anirien des de la Riera dels Canyars i fins el Remolar-Filipines”, de la que aquesta serà la primera. Aquestes basses “facilitarien que quan baixin del Garraf aquests amfibis trobin llocs més o menys segurs i amb qualitat d’aigua, per facilitar-ne que tornin a ocupar aquest territori natural seu com és el Delta del Llobregat”.

El forat de la bassa, d’uns 50 metres quadrats, ja està fet gràcies a la col·laboració de Vivers Barri, així que la tasca dels voluntaris el proper dissabte serà “acabar d’arranjar la zona, es plantarà una vegetació pròpia de zones humides i inundades que ajudarà a auto-depurar de forma biològica l’aigua, posarem un corredor delimitador per evitar que ningú caigui a la bassa, i posarem una petita tanca d’uns 60 centímetres d’alçada per evitar que entrin les tortugues de Florida, que és un dels depredadors més agressius que tenim per la zona”.

Tots els voluntaris que vulguin participar en aquesta acció estan citats el proper dissabte, 7 de maig, a les 12 del migdia, davant de Fedefarma, a la carretera Camí Antic de de Barcelona a València.