Les platges metroplitanes demanen sorra per frenar la regressió
La platja de Gavà ha perdut amplada i uns 300 metres de front dunar (Foto: Xavi Cabo)

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) reclama al Ministeri per a la Transició Ecològica actuacions d’emergència per apaivagar la situació de vulnerabilitat extrema del litoral metropolità. L’AMB demana aportacions extraordinàries de sorra abans de l’estiu en totes les platges més afectades per la regressió, amb una mida adequada i uns 50 metres d’amplada que permetin suportar uns temporals cada cop més freqüents. 

Actualment ja s’han perdut el 15% de les platges metropolitanes i totes pateixen regressió, excepte la del Fòrum (Sant Adrià de Besòs). De fet, algunes platges ja no es poden recuperar de manera natural.  

L’Administració metropolitana ja està treballant per impulsar el Pla de resiliència de les platges metropolitanes, conjuntament amb les institucions competents: un full de ruta que determina diferents propostes i solucions d’enginyeria marítima a mitjà termini que reverteixin la regressió de les platges i protegeixin de manera definitiva el litoral metropolità. En aquest sentit, l’AMB porta a terme estudis previs del litoral metropolità, que serviran com a base de coneixement per traçar el Pla.  Aquesta diagnosi va determinar que les platges del litoral metropolità nord han perdut entre 6 i 10 metres anuals d’amplada des del 2017. 

Borrasca Cèlia: el temporal marítim més dur d’aquest hivern 

La borrasca Cèlia ha provocat amb  onades de fins a 6 metres (segons la boia de Ports de l’Estat),  ratxes de vent de fins a 70 km/h, procedent de l’est i el sud-est i la pujada del nivell del mar ha provocat que a. La platja de Gavà Mar ha perdut amplada i uns 300 metres de front dunar. Tot i així, les dunes metropolitanes de les platges del delta del Llobregat amorteixen l’avenç del temporal i minimitzen les afectacions a la part posterior de la platja, ja que la part del front dunar actua com una barrera flexible davant l’onatge i la pujada del nivell del mar.  

Val a dir que, actualment ja s’han perdut el 15% de les platges metropolitanes i totes pateixen regressió, excepte la del Fòrum (Sant Adrià de Besòs). De fet, algunes platges ja no es poden recuperar de manera natural.