L’Escola Joan Salamero ha reestructurat diferents espais del centre, en els que ha implementat noves metodologies educatives, amb el doble objectiu de millorar la imatge de l’escola i el sentiment de pertinença de l’alumnat. En aquesta gran reforma pedagògica, que s’ha dut a terme en pocs mesos, s’han implicat tots els professionals del centre, des de l’equip directiu fins al conserge, i hi han col·laborat també les famílies, tal com explicaven als mitjans de comunicació municipal la directora del centre Carme Boo i la tutora de 2n i secretària del col·legi Carolina González “és un projecte comú, d’innovació que engloba moltes coses. Aquest any hem pogut fer el condicionants, és una mica adequar els espais. Modificar les aules, però és un projecte que té una gran envergadura i que durarà uns cursos. Ara es fa anar mica en mica aprenent a mida que també aprenent els nens i fer una part pedagògica molt solida basada en una metodologia de participació, de participació de famílies, de participació d’alumnat, de funcionar com una comunitat educativa“
Un dels nous espais que té ara l’escola és una aula multisensorial, primera d’aquestes característiques al Baix Llobreagat, un entorn que permet estimular els sentits i les capacitats dels alumnes que la transiten, i que també els ajuda a relaxar-se o, fins i tot, a gestionar conflictes. “Tenim l’aula amb diferents elements que propicia el desenvolupament global del nen. El que intentem també es que interactuïn entre ells d’una forma espontània i amb el mestre intentem que aquesta vinculació que tenim a les aules en aquest espai sigui de forma més relaxada i més positiva”, explica Aïda Parés, professora especialista d’Educació Especial de l’escola.
Una altra novetat és una aula – taller de ràdio i televisió, que al llarg de la setmana visiten tots els alumnes del centre per fer pràctiques televisives i participar en els tres programes radiofònics que s’han posat en marxa. “El nostre objectiu principal és la comunicació oral, fomentar que l’alumne parli en català i millori aquesta comunicació entre ells. És una manera de motivar-los perquè els agrada molt, és molt engrescador i aconseguim que s’esforcin més alhora de vocalitzar, tema d’entonació, de nou vocabulari”, explica Raquel Escuté, mestra de l’escola.
Altres nous espais del centre són el renovat pati a la part alta de l’escola, una biblioteca que ara incorpora un espai de lectura per als més petits, un hort que es treballa a l’hora de menjador, o un supermercat – restaurant que es gestiona mitjançant les noves tecnologies.