dansa
L’Escola Joan Salamero impulsa la dansa com a eix vertebrador del seu currículum (Imatge d'arxiu)

La dansa potser que tingui poc a veure amb matèries com ara les matemàtiques o les llengües. O això és el que ens pensàvem, perquè a l’escola Joan Salamero de Gavà han engegat un ambiciós projecte anomenat “Tre-Ballem” que convertirà la dansa en l’eix vertebrador del seu currículum escolar. La iniciativa, recolzada pel Departament d’Ensenyament de la generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Gavà, ja s’ha anat preparant aquest curs, però es posarà definitivament en marxa en el curs 2020-2021 a tots els nivells d’ensenyament de l’escola, des de P3 i fins a sisè d’Educació Primària.

Carolina González, secretària i mestra al col·legi Joan Salamero, ens ha explicat que “totes les assignatures es treballaran a partir d’ara des de la disciplina de la dansa, per exemple, en llengües els contes es podrien explicar ballant, o a les matemàtiques els angles es podrien ensenyar en relació amb la dansa, si et pares a pensar podries relacionar qualsevol cosa amb la dansa”. Per tant, el que faran a l’escola és “encabir el contingut del currículum d’Educació Infantil i de Primària en tota una programació específica d’aquesta disciplina que està preparada per cursos”.

Amb aquesta proposta educativa a més, la intenció de l’escola és “evitar la segregació escolar ja que és una manera de fer més motivadora la vida a l’escola, és un recurs equitatiu per tal que als alumnes els agradi a tots venir al col·legi. A més, quan acabin la Primària, això ens permetrà que els nens que hagin despuntat en aquesta disciplina puguin tenir oberta una opció més d’estudis”. La dansa permetrà en aquesta escola, doncs, una veritable feina integradora i generadora d’oportunitats, a més. González recorda que, “a grans trets, el 70% del nostre alumnat són gitanos i l’altre 30% són àrabs. Es tracta de cultures patriarcals on el tema de la dona és complicat, i per tant, si tu obres una porta a l’art i ho relaciones amb els estudis, el que estàs fent és donar una oportunitat molt gran de continuïtat en el món acadèmic”.

El professorat està rebent aquest curs una formació en dansa per poder assumir aquest repte. Aquí és molt important la col·laboració de l’escola amb l’Institut del Teatre, que està formant als professors en aspectes relacionats amb la dansa i assessorant en la coordinació de continguts. No ha estat l’única preparació que ha viscut l’escola aquest any en relació al projecte, ja que “hem hagut de fer obres per adaptar tres aules de cara a poder practicar dansa, posar parquets, miralls, alçar sostres, i també insonoritzar. Les obres ja estaven previstes per iniciar-se el mes de juny, i al setembre estaran enllestides per començar el curs”.