Joan Majó guia la primera xerrada de la Unió de Cooperadors

L’exministre Joan Majó ha estat l’encarregat de guiar la primera de les tres xerrades programades dins el projecte participatiu de la Unió de Cooperadors. Majó, amb una trajectòria com a empresari d’èxit i experiència en l’àmbit polític, ocupant, entre d’altres, el càrrec de ministre d’Indústria i Energia durant el govern socialista de González, entre 1982 i 1986, va precisar que “és urgent repensar el nostre model econòmic perquè no és sostenible”. Per a Majó “no es pot estar produint de manera incontrolada, perquè el planeta no ho resistirà, i tampoc es pot seguir amb un model financer basat en l’especulació pura i dura, enlloc d’apostar per l’economia productiva”. Per a Majó, “cal reflexionar sobre el sistema per redefinir-lo, incorporant formes de fer com l’economia circular o la sostenibilitat i reforçant, si s’escau, allò que ens pot ser útil”.  

Amb aquesta conferència La Unió de Cooperadors de Gavà posa en marxa el “Cercle de trobades, espais de pensament’, unes jornades que, segons va explicar l’Alcaldessa Raquel Sánchez, “tenen per objecte crear un espai de debat i reflexió entorn la innovació social i econòmica de la mà de reconeguts experts i professionals. Crec que cal debatre sobre les noves economies, com la social, la cooperativa, la circular i la sostenible, perquè no només són possibles, sinó necessàries. Cal començar a difondre els continguts d’aquestes disciplines i que la Unió els vagi adoptant principis propis”.

Altres xerrades

La segona conferència tindrà lloc el 5 de juny i, en aquest cas, es realitzarà una taula rodona moderada per Meritxell Milian, que girarà entorn dels instruments necessaris per desenvolupar un nou model d’innovació social i econòmica.

La jornada comptarà amb la participació de Jaume López, professor de Ciència Política de la UPF, que parlarà dels recursos socials necessaris per a l’acció col·lectiva, el capital social i la comunitat. Per la seva banda, Joan Segarra, director de la Sectorial d’Iniciativa Social de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i president de la Confederació, parlarà de l’economia social, i Gemma García, de la Cooperativa Delta, de “cooperar per multiplicar”.

Per finalitzar, el 12 de juny se celebrarà una tercera taula que buscarà compartir bones pràctiques en els àmbits de l’emprenedoria col·laborativa, l’impacte social, el treball en xarxa i la gestió comunitària.

Procés participatiu

Un procés de participació ciutadana ha permès definir Unió de Cooperadors com una comunitat i un espai polivalent per a la Innovació, l’Economia i la Inclusió. Un equipament que ha d’esdevenir un connector de persones i projectes impulsant programes en els àmbits del coneixement, la innovació social, l’economia social, el cooperativisme i la sostenibilitat. Un espai de coneixement, formació, educació i empoderament de la ciutadania, d’intercanvi d’idees i projectes i transmissor de valors.

Es tracta d’un edifici històric i amb un gran valor arquitectònic que es posarà al servei de la ciutadania mantenint els seus valors identitaris i el seu origen com a cooperativa de consumidors. L’equipament vol ser pioner i referent en l’entorn metropolità com un espai que acollirà activitats relacionades amb el desenvolupament sostenible, intel·ligent i integrador mitjançant l’activació d’espais i instruments per al talent i la capacitació personal i col·lectiva, la cooperació, l’economia verda, els projectes emprenedors, l’economia sostenible i circular i la lluita contra l’atur.

Unió de Cooperadors estarà en xarxa amb altres espais i experiències territorials i europees en els àmbits de la innovació, l’economia i la inclusió.