L’Hospital de Viladecans donarà els excedents alimentaris a entitats socials
L’Hospital de Viladecans donarà els excedents alimentaris a entitats socials

L’Hospital de Viladecans ha signat un conveni amb la Fundació Banc de Recursos i Rezero, en el marc del projecte Pont Alimentari, a través del qual es faran arribar els excedents alimentaris que es produeixen a les plantes d’hospitalització a la Fundació Càritas Viladecans, entitat sense ànim de lucre que atén persones en situació de vulnerabilitat de Viladecans i Sant Climent.

Un cop per setmana, es lliuraran a la fundació les racions sobrants de la cuina de pacients envasades dins de barquetes termo-segellades, etiquetades i assegurant la seguretat alimentària, a través del circuit i protocol de funcionament del projecte Pont Alimentari. En un futur pròxim, es valorarà la incorporació dels excedents de cafeteria al circuit d’acollida.

La iniciativa ha rebut el seu últim impuls amb el Pla d’acció per reduir el malbaratament alimentari, que està impulsant aquest any el Pacte de Viladecans pel Clima del qual formen part tant Càritas com l’Hospital, i ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’empresa de restauració del centre, Mésss.

Segons l’Agència de Residus de Catalunya, les llars, els comerços i la restauració generen unes 262.000 tones de malbaratament cada any o, el que és el mateix, uns 35 kg per persona. En concret, els serveis de càtering i restauració en són responsables del 4% d’aquest total. Per aquest motiu, l’Hospital de Viladecans se suma a aquest projecte amb “la voluntat d’aconseguir el màxim aprofitament possible dels aliments descartats”

En els últims anys, l’hospital assegura que ha treballat “per minimitzar el malbaratament i contribuir a la racionalització dels recursos des d’un punt de vista respectuós amb el medi ambient” i recorden que compten “amb un programari de gestió de cuina de pacients que facilita dades quantitatives i qualitatives per tal d’orientar les comandes de queviures i àpats, i gestionar les peticions de dietes que realitza infermeria, optimitzant el procés i fent-lo més eficient”.

A més, es fan controls de residus de safates, de forma normalitzada, que permeten conèixer quina acceptació tenen les dietes i, així, ajustar-les perquè hi hagi menys aliments descartats. Així mateix, a la cafeteria del centre es duu a terme el control dels sobrants diaris amb registres per tal d’ajustar les comandes posteriors.

El centre precisa que “des d’un punt de vista estratègic, el projecte s’emmarca en el nexe entre seguretat alimentària, economia circular, transparència en la gestió i sostenibilitat, i eficiència en l’ús de recursos”