Bus Bici
L’Institut Escola Gavà Mar es suma al projecte Bus Bici (Foto: Instagram de l'AMB @ambbici)

L’Institut Escola Gavà Mar està acollint des del divendres 16 d’abril la prova pilot a Gavà del projecte Bicibús. Es tracta d’una iniciativa sorgida a la ciutat de Vic, impulsada per les entitats Osona Bici i Canvis en Cadena, i que consisteix en organitzar rutes per tal que els infants puguin anar a l’escola en bicicleta. Cada ruta té unes parades, com si fos una línia d’autobús, a on els infants s’adrecen per tal d’iniciar el seu recorregut. El grup de ciclistes, doncs, es va fent més gran a mida que va recollint els alumnes a cada parada, fins que tots arriben al centre educatiu.

Laura Bach, presidenta de l’AMPA de l’Institut Escola Gavà Mar, ens ha explicat que aquest projecte “ha estat importat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i el que han fet és crear una ruta, que va des del nucli urbà de Gavà fins el centre educatiu. També han creat una app on tu dius a quina parada anirà cada alumne que hi participa, i llavors el grup passa per cada parada amb uns horaris establerts, com si fos un autobús”.

De moment la iniciativa es porta a terme a tots els cursos d’Educació Primària perquè “els alumnes de l’ESO entren a les 8:10, i per horaris és complicat venir des del poble ja que són cinc quilòmetres, així que ho fem amb els que entren a les 9”. Ara el grup baixa fins a l’institut escola acompanyat per un responsable de l’AMB, però “la idea és que després hi vagi algun pare que serà l’encarregat de saber a quants alumnes ha de recollir i a quines parades”.

Ja s’està treballant, a més, en la confecció d’una segona ruta a Gavà “ja que al nostre institut escola ve gent de moltes parts diferents, així que ja estem preparant una altra ruta que sortirà de la zona del col·legi Bon Soleil i La Pava i que també anirà a parar al nostre centre”. Entre les dues rutes s’espera que, de moment, puguin participar unes 15 famílies, però la idea és “poder estendre això tant a més dies com també als cursos de secundària i amb més rutes i horaris, al final el que volem és que el màxim d’alumnes arribin al centre en bicicleta el màxim de dies”.

Amb el Bicibús, l’institut escola vol mirar de pal·liar “els problemes greus de circulació que hi ha al barri a les entrades i sortides de l’escola, tenim molts alumnes que viuen al mateix barri i la veritat és que de vegades és complicat quadrar els horaris amb les línies d’autobús, així que vam pensar que aquesta era una bona alternativa per tal que els alumnes arribin a l’escola evitant el cotxe particular”.

El projecte va acompanyat d’unes “jornades de formació en seguretat vial, que s’han fet tant als alumnes com als pares, a on se’ls ha explicat conceptes com ara què s’ha de fer en els passos de vianants o qui ha d’anar al principi i al darrere de la cua”.

El Bicibús es va gestar tot just abans del confinament de l’any passat a Vic, i ha estat aquest curs que l’Ajuntament de la capital d’Osona ha decidit apostar fermament pel projecte. A l’actualitat tenen 15 línies de Bicibús a Vic i Sant Julià de Vilatorta i hi participen 8 centres educatius de la comarca d’Osona, sent, segons els seus impulsors, “l’experiència de bicibús més gran d’Europa amb més de 250 infants pedalant cada divendres cap a nou escoles d’Osona”. Ja s’està treballant en ampliar aquesta xarxa de cara al proper curs amb un total de 228 quilòmetres de rutes que han d’unir 26 poblacions d’Osona.