Llibre sobre Adela Barberà
El llibre es presentarà aquest dijous al Museu de Gavà.

La periodista i escriptora Eva Comas ha publicat un llibre d’assaig que recupera la tasca de la mestra Adela Barberà Jiménez (1911-1999) i de la seva escola semiclandestina en l’educació de diverses generacions de gavanencs i gavanenques durant els anys centrals del segle XX.

El petit centre educatiu es va obrir als anys 30 i al llarg de l’època franquista passava per alt bona part de les exigències del Règim. La seva professora aplegava a la mateixa aula nens i nenes, defugia els càstig corporals, no obligava els alumnes a anar a missa ni els feia cantar l’himne del “Cara al sol” a l’inici de la jornada escolar.

Sota el títol “Els nens de l’Adelita”, l’obra està fonamentada en més de quaranta entrevistes a exalumnes , amics i veïns de la mestra i en una extensa recerca documental duta a terme a l’Arxiu Municipal i a d’altres centres de documentació. A més, la seva autora que compta amb quasi 20 anys de trajectòria docent i investigadora en tres universitats catalanes, aprofita les pàgines del llibre per reflexionar també sobre un àmbit social tan rellevant com el pedagògic.

Adela Barberà, nascuda a Sabadell i formada en una escola innovadora a Camagüey (cubà), va arribar a Gavà l’any 1933 on es va convertir en tota una institució. Els seu centre educatiu no oficial va haver de romandre tancat en algunes ocasions, però tot i les interrupcions, va estar actiu fins a la dècada dels 80.

L’obra recull anècdotes i records dels gavanencs i gavanenques que van assistir a les seves classes i alhora dibuixa el context social que va viure la població durant els anys més durs del primer franquisme.

El llibre, editat per l’Ajuntament de Gavà, es presentarà el proper dijous 24 d’octubre a les 19.00h al Museu de Gavà.