Lliurament de medicaments a domicili a Gavà

Les persones que necessitin medicació i no puguin sortir de casa tenen l’opció de rebre-la al seu domicili gràcies a l’esforç dels voluntaris de Creu Roja i les farmàcies de Gavà, mitjaçant estudiants de Farmàcia. A iniciativa del Col·legi de Farmacèutics, les farmàcies amb disposició per fer-ho, han iniciat un servei d’entrega domiciliària de medicaments adreçat a col·lectius considerats de risc o persones afectades per la COVID-19 aïllades a casa. La persona interessada ha d’adreçar-se a la seva farmàcia, “que recabarà les dades que necessita del pacient i es posarà en contacte amb la persona voluntària, via Creu Roja o Col·legi de Farmacèutics”, explica Daniel Muñoz, farmacèutic titular responsable de LaRemei i secretari dels farmacèutics de Gavà, qui afegeix que aquest servei implica una coordinació entre voluntaris i establiment i no és immediat. Es podrà sol·licitar mitjançant telèfon, correu electrònic o físicament a través d’una persona cuidadora o familiar.

Aquest és un servei voluntari que les farmàcies “poden oferir o no, depèn de les seves circumstàncies, si alguna no pot derivarà a alguna altra propera”, afegeix Muñoz. De moment, a les farmàcies del seu grup, que inclou les farmàcies Can Tintorer i La Pava, la demanda d’entrega domiciliària encara no és molt elevada, d’unes 3 o 4 diàries. El farmacèutic pensa que potser es deu a una desconeixença del mateix per part dels usuaris i usuàries.

La farmàcia García Vela és una de les que ofereix lliurament a domicili “de manera puntual”, segons el seu titular Francisco García Vela, després de consultar al Col·legi de Farmacèutics que va considerar que, en la situació actual, es podia facilitar d’aquesta manera. En el seu cas, l’entrega la realitza el mateix personal de l’establiment.

Des de la farmàcia Pugès, Carme Pugès explica que disposen d’una persona voluntària “per si alguna persona confinada ho necessita” encara que, fins al moment, no han rebut cap sol·licitud.

Les farmàcies són un punt d’atenció sanitària d’especial importància aquests dies davant la situació de sobrecàrrega dels CAP. “Qualsevol persona que necessiti renovar la seva recepta pot acudir directament a la seva farmàcia amb la seva targeta sanitària i allà podran imprimir, recuperar o dispensar aquella medicació crònica, amb algunes excepcions, però en el 99 per cent dels casos sense haver d’anar al metge o trucar a l’ambulatori” confirma l’expert.

ALTA DEMANDA DE MASCARETES

Des de l’inici de la crisi provocada per la COVID19, les farmàcies han viscut un augment espectacular de demanda de mascaretes i d’hidrogels desinfectants. En els darrers dies, la d’aquests últims, malgrat ser més alta de l’habitual, s’ha normalitzat però la de mascaretes continua superant l’oferta. L’escasetat d’elles ha fet aparèixer la picaresca i el mercat negre, disparant tot sovint els preus. El secretari de les farmàcies de Gavà explica que “la disponibilitat varia segons la farmàcia, empreses petites que han de fer un esforç extra per abastir-se, buscant a canals no habituals i vigilant amb ofertes i intermediaris que poden tenir pocs escrúpols”. “Amb dificultats, però n’hi ha”, afegeix.

Francisco García Vela confirma que “hi ha una demanda molt forta”, en un matí poden rebre “entre trucades i consultes al mostrador un centenar” i que, en el moment de redactar aquesta notícia, esperaven una comanda. El farmacèutic també menciona la problemàtica de trobar “fonts de subministre que vagin bé i de les que et puguis fiar, algunes demanen pagament per avançat i les que tradicionalment en tenien no en tenen”.

A la farmàcia Teresa Siñol poden arribar a tenir “entre 500 i 800 consultes” al dia, segons explica Laia Blasco, i també restaven a l’espera de l’arribada d’una comanda de FFP2. En el seu cas, és “un amic que treballa al Col·legi de Farmàceutics que canalitza la recerca de mascaretes oficials”, explica Blasco, que afegeix que no miren “altres canals”.

També esperaven rebre comanda a la farmàcia Pugès, qui confirma que es complicat trobar-ne i que “els fabricants de mascaretes que normalment ens servien estan derivant-les a hospitals, a centres que ho necessiten més que la població general de moment”. 

Daniel Muñoz pensa que, com a col·lectiu, els interessa “que hi hagi una regulació del producte per evitar l’especulació” i que les recomanacions que rep el sector és de “no comprar aquells productes que no arribin per vies ordinàries i a determinats preus, però de vegades és complicat perquè tu vols donar servei a la població”. La raó de la falta de mascaretes és, segons l’expert, que “hi ha altres països que les demanen i estan disposats a pagar més. El productor no veu la necessitat de vendre-les al preu que ho feia abans” i una regulació podria “evitar males praxis”.