L’obertura de la platja coincideix amb una aportació de sorra
A partir de dilluns, un equip d’informadors-agents cívics, s’encarregarà de controlar l’aforament

Dilluns 8 de juny, amb l’entrada a la fase 2 de la desescalada, Gavà reobrirà la platja a l’ús recreatiu. Estarà permès el bany, prendre el sol o fer esport, sempre i quan es garanteixin les mesures de seguretat sanitàries i higièniques establertes per les autoritats sanitàries:

  • Els banyistes poden anar-hi a la platja dins de la regió sanitària si respecten la distància mínima interpersonal de 2 metresi en grups de màxim 15 persones si no hi conviuen.
  • Es poden utilitzar les dutxes, els rentapeusa l’aire lliure, els lavabos i altres serveis públics similars. Sempre amb les mesures de seguretat i evitant la formació de cues. L’ocupació màxima és d’una persona, excepte acompanyants de persones que necessitin assistència.
  • A partir de la vora del mar, es descompten sis metresi s’assignen 4 m2 per cada banyista.
  • Poden obrir els negocis d’hosteleria i restauració a les platges (terrasses incloses), així com els serveis de motos aquàtiques, hidropedals i similars, sempre complint les normes de seguretat per a la restauració i l’hostaleria, els primers, i per al comerç minorista, els segons.
  • Està permesa l’activitat esportiva, professional o d’oci, sempre que es puguin realitzar de forma individual i sense contacte físic. Cal mantenir la distància mínima de dos metres entre els participants.

Amb l’objectiu de garantir la màxima seguretat dels veïns de Gavà i del barri marítim, així com dels visitants en l’actual situació d’emergència sanitària,  l’Ajuntament activarà  a partir de dilluns noves mesures que es reforçaran i ampliaran a partir de dissabte 13 de juny, tret de sortida oficial de la temporada de platges.

Aquestes primeres mesures impliquen la intensificació dels serveis de seguretat, neteja, informació, i de control de l’aforament i del compliment de la distància social.

Informadors i reforç policial

A partir de dilluns, un equip d’informadors-agents cívics, s’encarregarà de controlar l’aforament i informar als banyistes de les mesures que cal adoptar davant l’emergència sanitària, atenent les indicacions establertes per a cada fase de la desescalada.

Treballaran a peu a peu de platja cada dia de la setmana. El dispositiu estarà format per  dos informadors de dilluns a divendres, i 6 informadors caps de setmana i festius.

Coincidint amb la fase 2 també s’avança el dispositiu estival de la Policia Municipal, amb un reforç del patrullatge en quads a la sorra i als carrers de Gavà Mar. A partir del 13 de juny, i durant els caps de setmana i festius, es duplicarà el control policial amb dues patrulles a la sorra i dues al barri.

També s’estableix un nou protocol d’actuació policial per la COVID-19, incidint en el control de l’aforament i de mesures de protecció personals, la no utilització d’elements públics compartits, com ara zones infantils o àrees de joc;  supervisió de les mesures de sanejament i aforament en guinguetes i garantir la no utilització massiva de 6 metres previs a l’aigua.

A més, s’adopten noves mesures a la via pública, per controlar el pas de vehicles i establir limitacions de circulació si escau; evitar les aglomeracions o grups superiors als permesos, i control del transport públic i de les mesures de protecció personals. Aquesta vigilància s’estén als locals i terrasses.

Desinfecció, neteja i instal·lacions

L’obertura de les platges a partir de dilluns també avança el dispositiu especial de neteja. Aquest estiu s’intensifiquen les tasques de desinfecció i neteja per part de l’empresa municipal PRESEC i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Amb l’objectiu de prevenir els contagis s’adopten també altres mesures quant a instal·lacions i serveis:

Retirada de les cabines sanitàries químiques, en no disposar d’aigua ni poder assegurar-se la neteja i desinfecció adequada. Estaran a disposició dels banyistes els lavabos associats a les guinguetes, d’ús lliure i gratuït.

Adequació de les totes les dutxes i rentapeus per a ús individual i garantir la distància de seguretat.

Es manté el tancament de jocs infantils i esportius.

Reforç de les mesures higièniques i de seguretat a guinguetes i quioscos de gelats

Mobilitat sostenible i segura

Aquest estiu es reedita el dispositiu de mobilitat sostenible a la platja per preservar el caràcter urbà i residencial del barri marítim i els seus valors naturals.  Aquest dispositiu es basa en dos eixos principals: la promoció de l’accés a la platja en transport públic, en bici o a peu i, a l’hora, la reducció de les places d’aparcament lliure.

 El dispositiu de mobilitat sostenible, que es posarà en marxa el 13 de juny, també s’adapta a l’actual situació d’emergència sanitària, que limita l’aforament de la platja amb l’objectiu de minimitzar el risc de contagi.

Les mesures que ja s’han posat en marxa són:

  • Nova senyalització horitzontal en voreres amb la recomanació de circular per la de la dreta
  • Supressió de 180 places d’aparcament lliure a l’av. Europa per ajustar l’oferta d’aparcament al nou aforament de la platja, reduït com a conseqüència de les noves mesures de distanciament social
  • Ampliació de l’espai d’espera en els àmbits de les parades d’autobús (mitjançant la retirada d’aparcament lliure) per facilitar la distància interpersonal-
  • Reforç del servei de grua, sobretot els caps de setmana i festius, i implantació d’un dipòsit de vehicles auxiliar i temporal, per agilitzar la retirada de vehicles estacionats indegudament.

 Per altra banda, continuen les mesures establertes altres estius. Així, per restringir la presència del vehicle privat, des del passat 30 de maig i durant tota la temporada d’estiu, s’habilita la zona taronja, on els caps de setmana i festius, de 9 a 19 hores, només es permet l’estacionament als vehicles censats a Gavà.

La zona taronja inclou 470 places d’aparcament distribuïdes pels carrers de l’Ametlla, l’Escala, Palamós, Arenys, Roses, Garraf, Amposta, Palafrugell i Cunit.

Els establiments comercials i de restauració disposen d’una aplicació per oferir als seus clients la possibilitat d’estacionar, en nombre i temps limitat, en les zones d’aparcament restringit.

Per promoure l’ús del transport públic, la línia urbana GA1 tornarà a ser gratuïta els caps de setmana i festius des de la fase 3 de la desescalada fins al 13 de setembre.

Altres accions són  l’ampliació de 7 plataformes d’autobús per millorar l’accessibilitat i la connexió directa de Gavà Mar amb l’Aeroport, cada 30 minuts, a través de la línia L77.

El dispositiu també inclou un seguit d’intervencions per promoure els desplaçaments a peu i en bicicleta: mesures de pacificació de l’avinguda Europa que milloren la seguretat viària; repintat de la senyalització horitzontal, passos de vianants inclosos, dels carrers dels Tellinaires i Cubelles; repintat d’antic carril bici en vorera de l’avinguda del Mar, entre av. Europa i Tellinaires, ara destinat al pas de vianants, i millora de les condicions ciclables amb noves mesures de pacificació a l’avinguda Europa, entre c. Llevant i avinguda del Mar.

Així mateix, a partir del 13 de juny s’habilita l’aparcament a l’av. d’Europa per a vehicles de Gavà i/o vehicles ECO I CERO, obert de dilluns a diumenge de 9 a 19 hores fins al 13 de setembre.