L’ONG ACCeDE fa deu anys que treballa a Etiòpia
Per ACCeDE, l’esport és una eina molt potent per la formació integral de la persona, com a transmissor de valors i relacionat amb temes de salut i nutrició

L’ONG ACCeDE de Gavà ha posat en marxa la campanya Cada Gest Compta coincidint amb la celebració del seu desè aniversari que es commemora aquest 2020. La iniciativa té per objecte implicar al teixit comercial i empresarial de la ciutat per tal que donin suport als seus projectes de cooperació, desenvolupament social, d’educació i de promoció de la dona a Etiòpia.

La finalitat de la campanya és sensibilitzar a les empreses locals per tal que dins els seus programes de responsabilitat social corporativa (RSC), es comprometin amb l’Agenda 2030 i els ODS del Planeta practicant la solidaritat, en aquest cas la Cooperació al Desenvolupament. Aquests objectius de desenvolupament sostenible es poden aconseguir mitjançant la creació d’aliances i estratègies comunes, creant treball en Xarxa on les diferents empreses poden interrelacionar-se donant a conèixer bones pràctiques i programes de sensibilització.

L’ONG ACCeDE fa deu anys que treballa a Etiòpia. Es tracta d’una entitat sense ànim de lucre creada per un grup de persones que després de veure en primera persona la situació dels nens i nenes de l’escola Adengur, a Woldiya arran de l’adopció d’un nen, decideix treballar per ajudar als més petits a millorar la seva qualitat de vida.

El primer viatge es va fer a l’estiu de 2010 de la mà d’IPI (una ONG catalana que treballa a Etiòpia). El primer grup de cooperants va centrar la seva tasca a l’escola Adengur on es va construir una pista poliesportiva i es va dotar el centre d’aigua i electricitat. Amb els anys, l’àmbit d’actuació s’ha anat ampliant a altres ciutats com Welkite, Hawassa o Yeka. En tots els programes el nexe d’unió és l’esport que possibilita ajudar a nens i nenes amb pocs recursos per tal que estudiïn i, com a mínim tinguin un àpat saludable al dia. La pràctica de l’esport és l’excusa per aconseguir que no deixin l’escola per treballar o per casar-se en el cas de les noies.

Per ACCeDE, l’esport és una eina molt potent per la formació integral de la persona, com a transmissor de valors i relacionat amb temes de salut i nutrició. La seva implantació a l’escola com un pilar més de l’educació pot esdevenir un element bàsic en la millora de la seva qualitat de vida. És en aquest sentit que els projectes estan dirigits a facilitar l’accés a l’esport ajudant en la dotació de les infraestructures necessàries, aportant material, formant als professionals i col·laborant amb les administracions en els seus plans de millora educativa i social.

Per celebrar aquest desè aniversari l’entitat local està preparant tot un seguit d’accions per donar a conèixer el treball realitzar al llarg d’aquests deu anys. Així mateix, a Etiòpia la Federació Nacional de Basquetbol i el Comitè Olímpic del país estan preparant un gran esdeveniment que es farà coincidir amb el Dia de l’Esport Olímpic que se celebra a Etiòpia, previst per mitjans del mes de juny.

La campanya Cada Gest Compta té per objecte obtenir altres recursos, independentment de les ajudes públiques que ACCeDE rep, i fer arribar els nostres projectes a més indrets del territori etíop. Les empreses, comerços i establiments que vulguin adherir-se poden contactar a través del correu practicalasolidaritat@accede.cat.

D’altra banda, les empreses col·laboradores rebran un distintiu com a empresa amb RSC compromesa amb l’agenda i els ODS.