Sembla mentida que parlem de loteria de Nadal en plena onada de calor del mes d’agost, però és que en realitat els primers dècims ja van arribar a les administracions a principis del mes de juliol. És habitualment les dates en les que cada any arriben els dècims, “en la primera quinzena de juliol, tot i que enguany han estat molt puntuals i ens van arribar el primer dilluns de juliol”, ens explica Joan Àngel Pérez, administrador de l’administració de loteria nº2 de la Rambla de Gavà.
Aquests primers números és el que s’anomena “primera consignació”, “que és el primer repartiment que es fa i que, de fet, representa tota la loteria que les administracions preveiem que tindrem per vendre. Després, segons vagin les vendes o si hi ha sol·licituds, podem demanar una mica més sempre i quan hi hagi loteria disponible”.
La demanda d’aquest sorteig és tan alta i tan tradicional que “abans de que arribi la gent ja pregunta per la loteria de Nadal, i ja hi ha persones que s’han emportat els números emblemàtics de tota la vida per tal que no els faltin, i fins i tot ens truquen de fora per preguntar pels números que tenim nosaltres”. Solen ser persones que “se’n van de vacances i s’emporten números pels familiars”, segons ens destaca Antonia Villarreal, administradora de l’administració de loteria nº 3 de Gavà “Elefante de la suerte”. Villarreal s’alinea també amb Pérez en explicar-nos que “també ve gent que té capritx d’algun número i ve ara perquè hi ha molta més disponibilitat”.

Respecte a les demandes particulars, hi ha una que guanya per golejada: “El número que tothom vol és el 13, és la terminació més popular a Espanya en aquest sorteig. A banda d’aquesta, també són molt demanats els números acabats en 15, en 17, en 69, i per descomptat hi ha gent que busca les seves dates personals com ara la de naixement, la de boda, etc.”. Això ens ho diu Pérez, però Villarreal ens ofereix exactament la mateixa versió: “Tothom demana la terminació en 13, però realment tothom, i a banda d’això també hi ha dates de naixements i números que la gent ha somiat. A banda d’aquests, la gent demana molt també les terminacions en 15, en 7 i en 9”. Per curiositat, i per si algú vol justament anar a comprar els números menys demanats, Villarreal ens revela que “gairebé ningú demana les terminacions en 1 o en 2”.
Tot i que ja es venen molts números, Pérez destaca (i ens ho confirma també Villarreal) que “les vendes realment es disparen a partir de setembre, quan la gent torna de vacances, i augmenten a mesura que ens acostem a la data del sorteig”.

Tota aquesta demanda amb tanta antelació és exclusiva del sorteig de Nadal i no passa amb cap altre sorteig al llarg del any. I això tenint en compte, tal i com ens destaca Villarreal, que “en tots els sorteigs de l’any, inclòs el de Nadal, es reparteix la mateixa quantitat en premis, que és el 70%. Però el de Nadal és un sorteig que té molts més premis menors que la resta de sorteigs i a més la grossa és més gran, és a dir, la loteria de Nadal reparteix la mateixa quantitat de diners que la resta de sorteigs però està repartida d’altra manera”.