Manu Kaur
Portada del llibre

L’escriptora badalonina Manu Kaur presenta a Gavà la seva novel·la “Los mundos de Kaur”. Es tracta d’una novel·la amb fortes referències autobiogràfiques que protagonitzada per dues dones de diferents generacions que comparteixen els mateixos orígens i la mateixa cultura.

Manu Kaur va començar a idear la novel·la a partir de la seva pròpia experiència: “Els meus pares són immigrants, van venir fa anys de la Índia, i jo tenia converses amb la meva mare sobre com van venir, com ho va passar, o les dificultats que va tenir per adaptar-se, i això sempre m’ha semblat molt interessant i vaig pensar que això s’ha de quedar gravat per l’esforç que han fet moltes dones immigrades com la meva mare”.

El llibre exposa les diferències entre dues generacions d’immigrades, especialment en “la manera d’adaptar-se, no és el mateix una dona que ve d’un altre país, que deixa enrere família i amics, a una adolescent que ha nascut aquí i que té aquí el seu entorn”. Tot i això, “també hi ha semblances, com ara tenir que combinar dues cultures diferents, intentant adaptar la d’origen a l’adoptada”.

Kaur assegura que “hem de trobar punts en comú entre cultures perquè tots som iguals, però reconec que la nostra situació és complexa perquè probablement hem trobat més discriminació entre persones de la nostra mateixa cultura que entre persones de la cultura que ens acull. La gent nouvinguda és aquí molt ben rebuda i acceptada, però et trobes després en la teva pròpia cultura que, en fer un pas nou, està mal vist”.

A la Manu li agradaria que la seva novel·la la llegissin “noies com jo, que hagin immigrat aquí molt de petites o que hagin nascut aquí, perquè potser és una manera de que obrin els ulls i que s’adonin que no està bé si fan coses que estan mal vistes, i que no han de deixar de fer-les per por ja que d’aquesta manera mai res canviarà. No podem ocultar les coses als pares perquè són d’altra cultura i no volem que s’enfadin, hem de ensenyar-los perquè no o perquè sí el que fem està bé, i d’aquesta manera també ells poden obrir el seu pensament, així és com canviarem les coses”.

La presentació de “Los mundos de Kaur” tindrà lloc aquest dimarts, 5 d’octubre, a la Biblioteca Josep Soler Vidal, a partir de les 18:30 hores. L’activitat és gratuïta però, com és habitual en temps de pandèmia, cal inscripció prèvia.