Margarida Camprubí presenta a Gavà el seu llibre “A la recerca del matriarcat”, que s’ha començat a distribuir fa poc menys de dos mesos. En paraules de la mateixa escriptora, es tracta d’un “conjunt de sis viatges, acompanyat d’un setè que és una epifania, on la protagonista, acompanyada del seu company de vida, emprèn la recerca d’una societat on l’estructura sigui matriarcal”.
Tot i que el títol pot suggerir que som davant d’un assaig, en realitat no ho és, ja que “són set contes, sis basats en el viatges i el setè que és un epíleg que és la conclusió a la que arriba la protagonista desprès dels sius viatges que són força complexes i complicats. Evidentment hi ha una filosofia de fons i es podria valorar la seva part sociològica, però no és un assaig”.
La novel·la “té narrativa de viatge, i la gent que està més acostumada a novel·la que a conte el poden llegir amb més facilitat, i és que malauradament en aquest país no estem molt acostumats a la lectura de contes, tot i que a altres països es llegeixen més”. Camprubí aprofundeix en aquesta qüestió en destacar que “sí que és veritat que és més dificultós, primer perquè hi ha vegades que es llegeix i sembla que no digui res, però és que no es pot llegir així sinó que s’ha de mirar sempre quin és el segon sentit del conte”.
Viatges, dones i feminisme. Tres ingredients principals d’aquesta novel·la que Camprubí reconeix que són cabdals en la seva vida, per això les trasllada a les seves obres literàries: “Suposo que, com molts escriptors diem, tot ens surt de dins, i encara que ho vulguem maquillar o disfressar, al final allà estàs tu. I en el meu cas, com que m’agraden els viatges o la meva vida s’ha basat en la defensa del feminisme, per alguna banda ha de sortir”.
En aquesta línia, que la cataloguin com a escriptora feminista és una qüestió que a Camprubí l’honora, tal i com ella mateixa admet: “No m’importa, em sento molt orgullosa d’aquesta etiqueta, després el que cadascú vulgui fer, si el volen llegir o deixar de llegir, ja és qüestió personal de cadascú”.
La presentació del llibre de Camprubí s’inclou, de fet, dins del cicle de feminismes de les biblioteques de Gavà que vol commemorar el Dia Internacional de la Dona, que es celebra el 8 de març. La presentació tindrà lloc el dijous 3 de març, a partir de les 18:20 hores, a la Biblioteca Josep Soler Vidal. L’entrada és gratuïta però, a causa de les limitacions per la pandèmia, cal inscripció prèvia.