Mart XXI
Foto de família de tots els participants de la 28ª edició de Mart XXI

Ahir es van atorgar els diplomes de participació als alumnes que han pres part en la 28a edició del projecte Mart XXI, que es va desenvolupar entre l’1 i el 7 de febrer. Es tracta d’una iniciativa de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial (EETAC), ubicada al campus de Castelldefels de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que fa ja 16 anys que es porta a terme (hi ha 28 edicions perquè alguns anys s’han fet dues o fins i tot tres). Gavà no va participar el primer any, però des del segon no s’ha perdut cap d’aquestes edicions.

Mart XXI és un projecte que vol fomentar l’interès pel coneixement científic i tecnològic entre joves de 3r i 4t d’ESO. De la nostra ciutat han participat enguany els col·legis Sagrada Família, San Pedro, Santo Ángel, Sagrat Cor, Bon Soleil, i els instituts Bruguers i El Calamot. En aquesta edició, a banda dels gavanencs, també han participat alumnes de centres educatius de Viladecans i Castelldefels. En total, 84 alumnes de 21 centres docents d’aquestes tres ciutats.

Gemma Badia, alcaldessa de Gavà, qualifica Mart XXI com “un projecte molt interessant de col·laboració entre els col·legis i els instituts i la universitat” que “ha aconseguit que els alumnes de secundària facin diferents estudis sobre la vida al planeta Mart”.

D’aquesta manera, destaca Badia, els joves “s’han apropat no només a la ciència sinó també a les instal·lacions universitàries, i això els ajuda a saber què els espera després de la secundària quan arribin a la universitat pel camí que sigui”.

A l’acte d’entrega de diplomes d’ahir va assistir també el rector de la UPC, Daniel Crespo, qui va assegurar als joves alumnes de secundària que la ciència és divertida: “La idea que tenim normalment és que la creativitat està relacionada amb les arts, però la ciència i la tecnologia són molt creatives perquè quan es dissenya una cosa que no existeix també s’ha de posar molta imaginació. Aquesta és una idea que m’agrada transmetre als joves, fugir del concepte del científic avorrit: plantejar-se problemes i mirar de resoldre’ls és molt divertit”.

Crespo també ha volgut destacar als estudiants que “el futur no està escrit, els joves han de tenir clar que un es pot equivocar a la vida i refer-se, trobar nous projectes. La vida dona moltes oportunitats, és llarga, i dóna temps a fer molts projectes. Els estudiants han de tenir aquesta percepció de que el futur està a la seva disposició i són ells mateixos els que l’escriuran”.

Crespo posa en valor que Mart XXI, com ha destacat també Badia, “acosti la universitat als estudiants de secundària per tal que es perdi la por, el pas de secundària a universitat és un fet perfectament natural, els estudiants han d’entrar tranquils i convençuts de què a la universitat es podran desenvolupar”. Crespo sentencia assegurant que, amb aquest projecte, “el que ens interessa és fugir de qualsevol imatge de què estem lluny de la societat, al contrari, nosaltres treballem per la societat”.