Marxa del Garraf
Imatge de la darrera Marxa abans de la pandèmia, la de 2019

La Marxa del Garraf d’aquest 2021 tindrà lloc el proper 7 de novembre. Així ens ho ha confirmat l’organitzador de l’esdeveniment, Víctor Espinós, que és membre de la Unió Muntanyenca Eramprunyà (UME), entitat que és la que ja fa molts anys coordina la marxa. Com és ja habitual, hi haurà dues distàncies possibles entre les que es pot escollir: la llarga, que són gairebé 46 quilòmetres, i la curta, que són uns 23 quilòmetres.

Compte als interessats perquè aquest any hi haurà una limitació molt important, i és que, tal i com ens explica Espinós, a causa de les restriccions per la pandèmia “el Parc Natural del Garraf només accepta 300 participants com a màxim en una activitat esportiva, i per tant, nosaltres només podrem inscriure en la distància llarga a 300 marxadors i a 300 més en la distància curta, així que com a màxim es podran inscriure 600 persones en total”. Això representa una important davallada en el nombre d’inscrits que venia sent habituals en les edicions pre-pandèmia: “Abans de la pandèmia podríem estar sobre els 800 inscrits en la distància llarga i els 600 en la curta, és a dir, entre una i altra arribàvem al límit que ens havíem posat d’uns 1.400 marxadors”.

Així doncs, Espinós preveu que “les inscripcions s’esgotin molt ràpidament perquè hi ha moltes ganes de participar, em trobo a molta gent per Gavà que em pregunta per la Marxa, i em sap greu aquesta limitació però ens ve imposada pel Parc Natural del Garraf, no podem fer més. Si després aquest límit s’amplia per part del Parc, nosaltres posaríem més inscripcions, però en aquest moment hem de treballar amb el que tenim”. Per tant, aquesta informació que ve ara és cabdal per tots aquells que volen participar: les inscripcions a la Marxa del Garraf 2021 s’obriran el proper 30 de setembre.

Però compte, que hi ha particularitats importants en aquest procés d’inscripció: “En el cas de la distància llarga, els 15 primers dies només es podran inscriure els marxadors federats. Guardem aquests 15 dies per tota aquella gent federada que participa en el Circuit Català de Caminades de Resistència ja que, com que nosaltres estem a dins d’aquest circuit, hem de deixar aquests 15 dies pels que els que fan totes les marxes tinguin la possibilitat d’apuntar-s’hi amb tranquil·litat. En la distància curta, en canvi, el mateix dia 30 s’obren les inscripcions per tothom sigui federat o no”.

Espinós vol deixar molt clar que la Marxa del Garraf “no és una cursa, de fet no hi ha cap control del temps tot i que el donem a títol informatiu. La gent pot anar caminant o corrent, però no és una prova competitiva, el nostre objectiu és gaudir de la natura, donar-se compte de com està la natura, i fer-ho en grup. Córrer és més una activitat individual, encara que la facis en grup, però aquí la idea és anar caminant i xerrant”.

La mitjana per fer el recorregut llarg és d’unes 8 ó 9 hores, segons Espinós, tot i que “l’últim dels marxadors arriba sempre a les 12 hores de començar, tenim un grup d’escombres que va recollint i que va darrera de l’últim marxador”

A banda de les restriccions abans comentades, la cursa es desenvoluparà “amb totes les mesures anti-Covid que marquin les autoritats en aquell dia, tant en la sortida i l’arribada com en els controls i avituallaments”.

La sortida i l’arribada es farà a la plaça de Jaume Balmes. La sortida es farà de manera esglaonada entre les 06:00 hores i les 06:30 hores, mentre que la sortida pel recorregut curt, que també serà esglaonada, tindrà lloc entre les 08:00 i les 08:30 hores. Els organitzadors donen de temps per completar la distància curta fins les 15:00 hores, tot i que “si algú arriba més tard, en aquest cas no passa res. En canvi, en la distància llarga sí que anem tancant els controls en un horari determinat perquè a les 19:00 hores es tanca”.