Mascareta obligatòria al carrer
Mascareta obligatòria al carrer

Caldrà portar mascareta també al carrer i no només en interiors. Aquesta és la mesura que el president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat als altres dirigents públics reunits a la conferència de presidents d’aquest dimecres a la tarda. La mesura, que entrarà en vigor aquest 24 de desembre, pretén per fer front a l’increment de contagis derivats de la variant òmicron.

Aquest element de protecció s’haurà de dur amb el nas i la boca tapats, encara que es pugui mantenir la distància de seguretat, tal com passava mig any enrere. La llei que regula l’ús de les mascaretes és d’àmbit estatal, de manera que només ho pot regular l’executiu central.

No ha concretat fins quan serà vigent la mesura, però sí que és conscient de la fatiga pandèmica i que espera poder-la eliminar tan aviat com sigui possible.

Recordem que la mascareta es va haver de dur forçosament gairebé un any sencer, fins al 26 de juny de passat, quan va entrar en vigor un decret que estableix que només s’ha de dur si no es manté la distància o en espais tancats, entre ells el transport públic.

L’excepció, l’esport i entorns rurals amb distància

Sánchez ha explicat que hi haurà casos en què es podrà anar sense, com els àmbits de platja o muntanya on es pugui mantenir la distància o l’esport.

Altres restriccions

La Generalitat de Catalunya ha decreat noves restriccions per “frenar la sisena onada” que esperen l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per poder ser aplicades a partir de la nit de dijous a divendres d’aquesta setmana.

Mesures proposades

  • Límit de la reunions, a un màxim de 10 persones.
  • Toc de queda nocturn, d’1 a  6 de la matinada.
  • L’oci nocturn tornarà a tancar després d’haver reobert a l’octubre. Fins ara funcionava amb accés amb certificat covid.
  • També es restringeixen els aforaments a la restauració: el 50% a l’interior, però es mantindran al 100% a les terrasses.
  • A la cultura, el comerç, els gimnasos i l’esport federat, l’aforament quedarà limitat al 70%.
  • També es demana el teletreball sempre que sigui possible, tant a la funció pública com al sector privat.