mascaretes
El centre de Gavà, aquest matí

La portem fa gairebé dos anys gairebé sempre quan sortim de casa. En aquesta pandèmia ha hagut períodes en que fins i tot a dins de casa la hem hagut de portar en certs escenaris. Avui és el primer dia en que l’ús de la mascareta en interiors deixa de ser obligatori amb caràcter general, i tot i que ens hem queixat molt, moltíssim d’haver de portar-la i dels seus inconvenients (calor a l’estiu, ulleres entelades, etc.), no sembla tan clar que les mascaretes vagi a desaparèixer de la nostra vida tan ràpid com ens podríem haver imaginat.

mascaretes
Fernando Mediavilla, amb mascareta

En una sabateria del centre de Gavà ens trobem a Fernando Mediavilla, històric professor de Literatura Espanyola a l’Institut Bruguers. Està comprant unes espardenyes pels actors de l’obra que dirigeix amb ex-alumnes del centre i que estrena el proper divendres (us parlarem d’això demà dijous). El trobem amb mascareta: “Avui és l’opció perquè havia d’entrar a diverses botigues i veig que encara en alguns llocs la demanen. Probablement, a mesura que passin els dies deixaré d’utilitzar-la, però la porto al cotxe i no m’importa posar-me-la si he d’entrar en llocs. I per descomptat, si estic en llocs amb molta gent me la posaré”.

mascaretes
Andrea Navarro, atenent als clients de Barroso Esports amb mascareta

Andrea Navarrro, dependenta a Barroso Esports, també porta posada la mascareta tot i que “encara no hem parlat amb els caps de què farem a la botiga”. El seu motiu és personal ja que “em cuido de la meva àvia a casa meva i, vulguis o no, el risc de contagi existeix, així que jo sí que la portaré tant a dins de la botiga com a fora”. Respecte als clients, “la majoria porta la mascareta, però també molts entren sense mascareta, i això ja passava abans d’avui, molta gent entrava i deia que s’havien oblidat a casa la mascareta i demanaven disculpes”.

mascaretes
Jesús Torres, preparant cafés sense mascareta a Coffee Món, a dins del Mercat del Centre

Jesús Torres, de la seva banda, porta amb la seva dona el Coffee Món del Mercat del Centre. A ell el trobem atenent sense mascareta avui: “Nosaltres som dos al bar, la meva dona i jo, i ella ha decidit que portarà mascareta i jo he decidit que no. És una qüestió personal, ella és més poruga i jo crec que ja no és necessari”. Torres ens ha explicat que avui els clients “no porten mascareta en la seva majoria, fins i tot ahir va haver algun despistat que no la portava ja que als coles no era obligatòria”. Però també hi ha molta gent “que encara la porta, gent que és com la meva dona o que a casa ho han passat i tenen por, són persones que diuen que s’esperaran una mica per treure-se-la”.

mascaretes
Carmen Aguilera (esquerre), amb mascareta preparant cafés a Carmeta’s Café

Per últim, hem entrat a Carmeta’s Café per parlar amb una de les seves dependentes, Carmen Aguilera, que ens ha explicat que “la majoria dels clients encara avui han vingut amb mascareta. És veritat que alguns han entrat sense, però amb dubtes, tot i que la majoria han vingut amb mascareta, i fins i tot quan parlen i no prenen res estan també amb la mascareta posada”.

Tant ella com la seva companya porten posada la mascareta, un gest que de moment seguiran portant a terme: “Tingues en compte que nosaltres estem aquí tot el dia i hi ha molt trànsit de gent, no és el mateix que venir a prendre alguna cosa i sortir. Nosaltres estem aquí a dins 14 hores i de moment preferim portar la mascareta, tot i que al carrer o quan vaig a altres llocs a prendre alguna cosa no la porto”.

mascaretes
Interior del Mercat del Centre, aquest matí