Medalla Ciutat Antonio López Juan Cortés

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va lliurar la Medalla de la Ciutat al sergent Antonio López (a títol pòstum) i al caporal Juan Cortés de la Policia Municipal de Gavà en el decurs de la celebració  del Dia del patró de la Policia Municipal. Els dos agents han estat reconeguts amb la màxima distinció de la ciutat per la seva intervenció el 6 de juliol davant del Tanatatori de Gavà. Una intervenció, que va evitar conseqüències molt greus.

Raquel Sánchez va manifestar que “vam viure uns fets tràgics que van commocionar no només a la ciutat sinó arreu de Catalunya i d’Espanya des d’on vam rebre nombrosos mostres de suport, solidaritat i fraternitat”. Sánchez va afegir que “no hi ha actes ni reconeixements que puguin suplir aquesta tristesa i dolor que sentim per la pèrdua del sergent Antonio López, un espòs, un pare, un amic i un company exemplar. Però Gavà, amb el lliurament de la Medalla de la Ciutat, ha volgut honorar l’heroisme, la generositat dels dos agents i fer un agraïment públic per la seva entrega, per servir a la nostra ciutat i garantir la llibertat i la seguretat”.

Medalla de la Ciutat

La concessió de la Medalla de la Ciutat als dos agents va ser aprovada per unanimitat pel Ple Municipal del 20 de juliol, just l’endemà de la mort del sergent a conseqüència de les ferides patides durant el tiroteig. Precisament la lectura de l’acord del Ple va precedir l’entrega de la Medalla de la Ciutat al caporal Juan Cortés, que va resultar ferit en una cama.  En nom de la família del sergent Antonio López va recollir la Medalla de la Ciutat, el seu cunyat, Santiago del Río. “És un honor rebre en nom de la dona i filla del sergent Antonio Lopez la medalla de la Ciutat de Gavà” i va afegir que malgrat la gran pèrdua i en uns moments tant dolorosos i tristos “és un orgull compartir aquesta distinció acompanyat per familiars, amics i companys y tots els que esteu aquí”. Santiago del Río va assegurar que la distinció “honra el seu esperit de servei, professionalitat i dedicació, el seu compromís en protegir i salvaguardar els drets i llibertats de tots els ciutadans”, va remarcar la feina de les forces de seguretat  i va donar les gràcies als companys “del cos de la policia local de Gavà per el suport i estima que seguim rebem i que tanta força ens dona, Toni estaria mot orgullós de vosaltres”.

El lliurament de la Medalla de la Ciutat va tenir lloc durant la celebració del Dia del Patró de la Policia Municipal que, per diferents motius i d’acord amb els propis membres del cos, es va decidir ajornar fins al dia d’ahir. Com és tradicional, es van distingir diferents agents i comandaments de la Policia per accions individuals i col·lectives al llarg de l’últim any. També a entitats i persones que han col·laborat amb el cos policial i han fet evident el seu compromís cívic.

Enguany s’han afegit als reconeixements les institucions que van donar suport a la Policia Municipal en els fets del 6 de juliol, com ara Sistemes d’Emergències Mèdiques, Mossos d’Esquadra, Policia Local de Castelldefels i Guàrdia Urbana de l’Hospitalet, i Unitat de Trauma, Crisi i Conflictes de Barcelona. També a les persones que van assistir el sergent i el caporal en el lloc dels fets i que van avisar de forma immediata els serveis d’emergència facilitant la descripció de l’autor dels trets.