parcgarraf

parcgarraf

25 anys de del Parc del Garraf

El 15 de desembre, de 10 a 14 h es farà al Parc Arqueològic Mines de Gava una jornada de balanç i expectativas de gestió

El 1986 es va aprovar el Pla especial de protecció del Parc del Garraf.  Anys després, el 2002, aquest espai natural es va ampliar fins arribar a les 12.374 hectàrees actuals, de manera que connecta amb els parcs d’Olèrdola i el Foix.

Amb motiu del 25è aniversari d’aquella primera aprovació s’han organitzat dues jornades tècniques i festives obertes a tothom.

 

La primera, que es va centrar en els aspectes socioeconòmics i culturals del parc es va celebrar fa uns dies a Vilanova i la Geltru. El 15 de desembre, de 10 a 14 hores, se celebrarà la segona, al Parc Arqueològic Mines de Gavà, que tractarà sobre la gestió i l’estratègia territorial. L’assistència és lliure i gratuïta, però els organitzadors, la Diputació i l’Ajuntament, recomanen inscriure’s prèviament a: s.parcsn.jornades@diba.cat.

 

El Parc del Garraf es troba entre les comarques del Baix Llobregat, l’Alt Penedès i el Garraf, al sector sud-oest de l’anomenada serralada litoral catalana. Els seus límits són la vall inferior del Llobregat, la mar Mediterrània i la depressió del Penedès.

 

El parc el formen dues grans unitats ben diferenciades geològicament: una, de roques calcàries, i dolomies i una petita banda de gresos vermellosos, a l’extrem oriental del parc.Es tracta d’un paisatge eminentment rocós i agressiu, amb nombroses cavitats subterrànies formades per l’acció de l’aigua sobre la pedra calcària. El relleu està solcat per rieres seques encaixades entre el rocam, conegudes com a fondos. Els cims més alts són la Morella (594,6 m) i el Rascler (572 m).

 

El Servei de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona gestiona aquest espai protegit en col·laboració amb els municipis que en formen part i amb la participació de diversos sectors implicats.