exponevada

exponevada

Imatges i objectes ens recorden el Gavà de fa 50 anys

El Museu acollirà fins el març l’exposició “Gavà, 1962. L’any de la nevada” produïda conjuntament amb el Centre d’Història amb aportacions d’un cetenar de persones

L’últim trimestre de 1962 va ser excepcional des del punt de vista meteorològic, amb els forts aiguats del 7 de novembre, però sobretot per la nevada que va caure als dies de Nadal. L’exposició, Gavà, 1962. L’any de la nevada, produïda pel Museu de Gavà i el Centre d’Història, recorda aquests però presentant-los en el seu context, explicant què passava a Gavà aquell any 1962. I per això han comptat amb la valuosa col·laboració de centenars de gavanencs i gavanenques i entitats ciutadanes que han cedit imatges, testimonis i objectes. És un recorregut en ocasions sentimental del que va passar aquell any, va explicar durant l’acte de presentació, la directora del Museu, Mònica Borrell.


L’alcalde de Gavà, Joaquim Balsera va agrair davant els gavanencs i gavanenques que es van apropar al Museu, per assistir a aquest acte, la seva aportació que contribueix, “a la recuperació de la memòria col·lectiva”. Balsera va incidir en la contribució de tots ells per tenir el Gavà d’avui “Gràcies a les aportacions d’entitats i persones avui poden veure en aquesta exposició, com va ser i va afectar la nevada a Gavà, però també ens recorda un Gavà que començava a mirar cap al futur, que començava a ser ric en aportacions de persones que després han construït el futur de la ciutat. Vaig néixer al 64 i la meva memòria de Gavà es centra a partir de la dècada dels 70 i de com l’ha hem fet possible entre tots. Ara l’Ajuntament d’alguna manera el que fa amb és un homenatge a totes les persones que van fer possible aquell Gavà i que van treballar per el que tenim avui”


L’exposició, que es podrà visitar fins el 3 de març, s’estructura en diversos àmbits que permeten fer un recorregut per la vida social, política, econòmica i quotidiana de la ciutat de d’aquell any. Recorda la força que tenien l’església i les tradicions, es repassa el calendari festiu, aspectes com el lleure, la cultura o la solidaritat, on treballaven i on anaven a comprar els gavanencs o la pràctica esportiva. Aquesta visió finalitza amb els aiguats de tardor i la nevada del dia de Nadal. I tot això amb fotografies, objectes como joguines dels nens i nenes d’aquells anys, els llibres de capçalera de l’escola de l’època, etc. També és pot veure un vídeo, realitzat pels companys de Gavà Televisió.

 

Activitats paralel·les

Paral·lelament a l’exposició Gavà 1962. L’any de la nevada, el Museu, el Centre d’Història i les biblioteques de Gavà han organitzat un seguit d’activitats al voltant de la temàtica de l’any 1962 i la nevada.

La primera activitat serà la projecció de la pel·lícula Plàcido de Luis García Berlanga, que tindrà lloc a l’Espai Maragall el dijous 20 de desembre. Durant els mesos de gener i febrer tindran lloc diverses xerrades i col·loquis, així com una matinal de música i ball de l’època a càrrec de Gavadance.

Les biblioteques Josep Soler Vidal i Marian Colomé organitzaran alhora diverses activitats com una mostra participativa, La nevada de la meva vida i una exposició de poemes sobre la neu. Als dos equipament podrem trobar reculls i mostres bibliogràfiques i audiovisuals.