Més de 220 espècies de flora i fauna a la metròpolis de Barcelona
Exemplar de Martinet de Nit.

El cap de setmana 30 i 31 de maig va tenir lloc una edició virtual del Bioblitz Metropolità que s’ha adaptat a les mesures derivades de l’estat d’alarma per la Covid-19. Enguany ha estat la tercera edició d’aquesta activitat de ciència ciutadana que pretén potenciar la participació de tothom a través de les xarxes socials per fer censos de biodiversitat.

Durant tot el cap de setmana els participants van anar penjant fotografies a les xarxes socials de diferents espècies de flora i fauna que observaven durant els seus passeigs pels parcs i les platges metropolitans, en les franges horàries que els corresponia i seguint les mesures sanitàries i de seguretat indicades per les autoritats competents. Les fotografies s’havien de publicar al seus perfils de Twitter o Instagram, i etiquetar-hi el perfil @parcsplatgesAMB, fer servir els hashtags #BioblitzMetropolità20 i #CiènciaCiutadana i indicar en quin parc o platja s’havia fet l’observació i el nom de l’espècie, si es coneixia.

En total es van rebre prop de 600 fotografies que corresponen a 221 espècies diferents de flora i fauna. El grup que ha pres més protagonisme correspon a les espècies herbàcies dels prats dels parcs metropolitans, amb uns 75 exemplars diferents, com malves, trèbols, corretjoles o cards. Pel que fa als animals, s’han observat unes 146 espècies diferents: ocells, papallones, insectes i aràcnids, amfibis o rèptils.

Cal destacar que es van observar una sèrie d’espècies de fauna singulars que són força difícils de veure, com ara l’oriol, el pica-soques blau i el gamarús, al parc de les Aigües de Montcada i Reixac; el martinet de nit i la perdiu roja, al parc del Masot de Ripollet; el xot, al parc de la Costeta de Begues, o el capó reial, a la platja de Barcelona.

La gran diversitat d’espècies botàniques dels prats posa de relleu la importància de la conservació d’aquests ecosistemes com a espais de biodiversitat i la interrelació entre les espècies vegetals i les espècies animals. Per exemple, la floració promou la presència de pol•linitzadors (abelles, papallones o escarabats), que alhora esdevenen aliment per a ocells i altres éssers vius. També es pot destacar que la fructificació és font d’aliment per als animals i, alhora, garanteix un banc de llavors al sòl, que en facilita la cobertura vegetal.