Miguel Ángel Blanco
Un moment dels cinc minuts de silenci, avui al migdia

Cinc minuts de silenci en homenatge a Miguel Ángel Blanco i a totes les víctimes del terrorisme. Això és el que s’ha pogut viure avui a les 12 del migdia a la plaça de Jaume Balmes, un acte en el qual hi ha participat la majoria d’integrants del Ple Municipal, que han estat acompanyats de molts treballadors del consistori i també d’algú ciutadà a títol personal.

La convocatòria l’havia fet la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP) coincidint amb el 25è aniversari de la mort del regidor d’Ermua, que havia estat segrestat el 10 de juliol per ETA i posteriorment tirotejat, el 12 de juliol en un descampat Lasarte-Oria, en veure que el govern de José Maria Aznar no complia amb les seves exigències d’acostament dels presos de la banda terrorista.

Gemma Badia, alcaldessa de Gavà, ha destacat que “la retallada de llibertats i la violència mai porten a res, i això s’ha demostrat perquè s’ha aconseguit passar pàgina”. Tot i això, ha recordat que “no hem d’oblidar per no tornar a allò, la història ens ensenya i d’ella hem d’aprendre”.

Badia ha destacat que els atemptats d’ETA van generar “una situació de violència en la que vam viure no només al País Basc, sinó a tota Espanya i també a Catalunya, i només cal recordar l’atemptat d’Hipercor o de la caserna de Vic”. Per tant, els cinc minuts d’aquest migdia serveixen per “deixar palès el nostre rebuig, el nostre homenatge, i que no volem que mai més hi hagi un xantatge per violència que no ha tingut els resultats esperats perquè no porta enlloc”.

Jordi Tort, portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) de Gavà, ha destacat de la seva banda que “avui tenim la sort de viure en una situació molt diferent de la que teníem quan es va produir l’execució de Miguel Ángel Blanco a mans de la banda terrorista ETA. Ja no tenim terrorisme diguem-ne “espanyol”, tot i que sí que hi ha terrorisme islàmic i altres al món, però al menys tenim la bona notícia de que ja no hi ha ningú a Espanya que defensi les seves idees amb armes”.

Segons Tort, “totes les idees han de ser i són defensables des del marc constitucional, i per tant hem de respectar tots aquest fet, tants els que en el seu dia les defensaven d’una altra manera com els que sempre ho hem fet des del respecte als altres”.

Des de Ciutadans, Partido de la Ciudadanía (Cs), el seu portaveu, Francisco Gavilán, ha expressat la seva “pena perquè a dia d’avui encara tenim partits polítics, com EH Bildu, que segueixen sense condemnar a ETA o fins i tot recolzant-los. Ciutadans sempre estarà amb les víctimes d’ETA i continuarem treballant per tal que la memòria democràtica segueixi existint i es recordi a Miguel Ángel Blanco”.

Isidre Casas, portaveu de Junts per Gavà (JUNTS), ha volgut posar de manifest que “tothom recorda què feia en aquella fatídica data del 13 de juliol de 1997, el que demostra la gravetat del fet”. Casas també ha recordat que Junts “recolzarà sempre als familiars de les víctimes del terrorisme i ens oposarem frontalment a qualsevol acte de terrorisme, vingui del lloc que vingui”.

Mónica Parés, portaveu del Partit Popular (PP) de Gavà, ha recordat que “l’assassinat de Miguel Ángel Blanco ens toca més a prop als populars, ja que era un company nostre, i a molts joves com jo és el que ens va animar a seguir militant i treballant per aquest partit”. Parés també ha mostrat la seva “sorpresa pel fet que un homenatge com aquest hagi estat proposat en algunes ocasions per un govern socialista que està pactant amb Bildu, que no deixen de ser els amics i els protectors d’ETA en el País Basc”.

Per últim, el regidor no adscrit Miguel Ángel Ibáñez ha insistit en que “el que no podem fer és, quan els polítics deixem d’estar davant de les càmeres en actes com aquests cinc minuts, llavors començar a fer tractes amb els hereus d’ETA. El que no es pot fer és anar de la mà d’una formació política, que ni tan sols s’ha dignat a rebutjar els atemptats que van fer al consistori de Pamplona quan van començar aquests Sanfermines, per fer una que diuen que és una llei de memòria democràtica”.

Ibáñez ha estat molt taxatiu en aquest punt: “El que no es pot fer és utilitzar cap acte d’aquest tipus per intentar blanquejar el que s’està fent des del govern d’Espanya i també des del govern d’alguna comunitat autònoma com per exemple Euskadi. S’ha de tenir coherència, i no es pot utilitzar aquest acte com a rentadora del que s’està fent pel darrere”.

Per últim, Ibáñez ha demanat a tota la classe política que “tinguem els suficients nassos per defensar la democràcia de tots, no la democràcia de pactar amb una minoria que l’únic que vol és continuar amb la seva finalitat, de moment sense pistoles”.