Miquel Guisch millor Pa Pagès Català

Miquel Guisch, del forn del passeig de la Rambla de Barcelona ha guanyat el Premi al millor Pa de Pagès Català del 2017. A la final, celebrada aquest dissabte a la tarda a l’Espai Maragall hi aspiraven 4 flequers més, entre ells el gavanenc Ernest Righetti de la coneguda popularment com a ca la Churra i qui, al 2014, es va erigir com a guanyador d’aquest guardó. Un jurat presidit per entesos en pa i en el qual també hi va prendre part l’alcaldessa Raquel Sánchez va fer una valoració a cegues dels productes i tenint en compte color, olor, forma, textura, cocció i gust. Des del Consell Regulador de la IGP del Pa de Pagès Català també van ser estrictes en el compliment del plec de condicions a respectar en el procés d’elaboració i, enguany, els participants van haver de presentar un pa preparat el dia abans, a fi i efecte de puntuar el grau de conservació. Per al president de la IGP del Pa de Pagès Català, Antoni Figuera, “el nivell de tots ha estat molt alt i el resultat molt renyit”. També precisava que “el fet que l’alcaldessa hagi format part del grup, essent una persona fora del gremi, li ha permès constatar que el gust i  textura dels pans, tot i ésser un mateix producte, pot resultar molt diferent”.

Gran nivell

Miquel Guisch, el vencedor es mostrava “molt il·lusionat pel premi” i precisava que “ha estat un reconeixement al treball incansable de tot el meu equip”. Guisch assegurava estar “molt satisfet” i destacava que “el secret d’un bo pa és el temps. Calen 24 hores per elaborar un producte amb més sabor, durabilitat i de més fàcil digestió quan es menja”.

La resta de finalistes han estat Andreu Bertran (Forn Mistral, Barcelona), Jordi Morera (L’Espiga de d’Or, Vilanova i la Geltrú), Manel Turull (Fleca Turull , Terrassa) i el gavanenc Ernest Righetti (Ca la Churra), qui manifestava que “estar a la final novament ja és un reconeixement perquè el nivell és molt alt”. Righetti considera que “per fer un pa com cal, a part d’una fermentació llarga, també és clau el format que es fa premsant la massa, és a dir el “funyit””.

En la seva intervenció, l’alcaldessa assegurava que li havia estat “molt difícil decidir perquè tots els pans eren excel·lents” i aprofitava l’ocasió per convidar totes les persones vingudes de fora a “gaudir de tots els atractius de la nostra ciutat on l’oferta gastronòmica i la qualitat del comerç de proximitat es potencien dia a dia”. També ha animat a participants i a organització a seguir treballant per a promoure “la qualitat d’un producte com el pa, mil·lenari però tan arrelat a la nostra tradició i cultura”, i ha posat com a exemple la tradició local dels panets de Sant Nicasi. Per a Sánchez “és important posar en valor les coses senzilles”.

La gala, que va estar amenitzada per La Roda, va estar farcida de moments divertits i d’algunes sorpreses com la rifa que es va fer entre els assistents on una persona va guanyar el seu pes en pa gentilesa del forn Righetti.