Missa de Sant Nicasi 2109
Missa de Sant Nicasi 2109

Una àmplia representació de la Corporació Municipal, encapçalada per l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, han participat, aquest matí, de la missa en honor a Sant Nicasi que, com és tradició, es fa cada 14 de desembre en honor al copatró a la parròquia de Sant Nicasi i com és tradició, al final de la mateixa, s’han repartit els panets beneïts. Enguany, Righetti Forners n’ha cuit fins a 3000 per lliurar en l’ofici i també al seu forn.

L’origen d’aquests panets es remunta a mitjan segle XVII, quan Barcelona es va veure afectada per una forta epidèmia de pesta. Els barcelonins fugien cap a altres llocs més sanitosos i els que no tenien tants recursos ho feien als pobles de les rodalies, on anaven escampant la malaltia.

Per socórrer els refugiats, cada dia dos gavanencs recorrien les cases i les masies amb la finalitat de captar blat, civada, sal i llenya per alimentar els forasters. Lliuraven el que recollien a uns altres dos que pastaven la farina i en feien panets, als quals s’afegia matafaluga, que era eficaç per guarir la malaltia. Un cop cuits, els portaven a l’església on eren beneïts pel senyor rector i, tot seguit, repartits.

A més a més, per tal de lliurar-se del contagi, els habitants de Gavà invocaren Déu per mediació de Sant Nicasi i prometeren que si els alliberava de la pesta, farien fer una imatge del sant i que cada 14 de desembre la passejarien en processó pels carrers de Gavà. L’epidèmia es va acabar i els gavanencs, agraïts, van demanar al bisbat que Sant Nicasi fos el segon patró de Gavà.

Els nostres avantpassats van iniciar la tradició de guardar aquests panets durant tot l’any i se’ls menjaven quan estaven malalts. Només se’n partien un el dia de la festa i el cap de casa recitava: “Aquest panet no ens el mengem ni per gana ni per set, sols perquè ens doni l’enteniment ben complet”.

 

PUBLICITAT